Het coronavirus: tijdelijke werkloosheid door economische redenen

Moet jij jouw onderneming niet verplicht sluiten door het coronavirus, maar merk je dat er minder werk is doordat je klanten wegblijven? Dan kan je tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken aanvragen. 

3 minuten leestijd Ondernemen 17 maart 2020

Wanneer spreken we van economische werkloosheid?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, besliste de Nationale Veiligheidsraad op 12 maart 2020 om enkele preventieve maatregelen te nemen. Zo moeten heel wat ondernemingen hun deuren tijdelijk sluiten tot en met 3 april 2020. Is dat het geval, dan kan je tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen. Hiervoor neem je contact op met de RVA

Moet jij jouw bedrijf niet sluiten, maar merk je wel een duidelijke daling in je bestellingen, productie, omzet of klanten en dus ook in je inkomsten (bijvoorbeeld bedrijven in de evenementensector, reisagentschappen of luchtvaartmaatschappijen)? Dan kan je een beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. Als je ook je bedienden om economische redenen op tijdelijk werkloosheid wil zetten, dan moet je wel eerst worden erkend als een onderneming in moeilijkheden op basis van het coronavirus. Voor meer info hierover kan je eveneens bij de RVA terecht.

Aanvraagprocedure

Zie je een duidelijke daling in je omzet door het coronavirus? Dan kan je voor jouw onderneming de tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen aanvragen. De aanvraagprocedure voor arbeiders en bedienden is niet dezelfde: 

Aanvraag economische werkloosheid voor arbeiders

Hiervan moet je een elektronische aangifte doen bij het werkloosheidsbureau van de RVA. Bij de economische reden vermeld je dan ‘coronavirus’. De RVA neemt drie dagen na de ontvangst van je volledige dossier een beslissing. 

Aanvraag economische werkloosheid voor bedienden

Voor bedienden kan je tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken inroepen wanneer je al voldoet aan voorafgaande voorwaarden:

  • sectorale cao, ondernemings-cao of goedgekeurd ondernemingsplan
  • én een daling van minimaal 10% van de omzet, de productie of de bestellingen of een graad van tijdelijke werkloosheid van minstens 10%.

Ook voor bedienden moet je een elektronische aangifte doen bij het werkloosheidsbureau van de RVA. Bij economische redenen vermeld je ‘schorsing bedienden’ en in de rubriek opmerkingen schrijf je ‘coronavirus’.

Meer informatie over de toelaatbaarheidsvoorwaarden of over tijdelijke werkloosheid door het coronavirus vind je op de website van de RVA.  

Steunmaatregelen overheid

Ondernemingen die in betalingsmoeilijkheden verkeren, krijgen wat ademruimte van de overheid. Zowel de fiscus als de RSZ staan, op uitdrukkelijke vraag daartoe, uitstel toe voor de betaling van onder meer de bedrijfsvoorheffing en de sociale bijdragen. Voor meer info: zie het persbericht uitgestuurd door de bevoegde ministers.

De regeringen van ons land zullen in de komende uren en dagen extra maatregelen uitwerken om bedrijven in nood te ondersteunen. Ze doen dat in samenspraak met de sociale partners. De maatregelen kunnen verschillen van sector tot sector. Hou daarom de website van je sectororganisatie goed in het oog.

Heb je nog een specifieke vraag? Onze experts helpen je graag verder!

Stel hier jouw vraag over het coronavirus

Relevante artikels

Lees zeker ook ...