Loonbonus 2024: deadline nadert

De loonbonus is een fijn extraatje voor je medewerkers waarmee je hen kan belonen voor hun harde werk. Voor dit jaar werd het maximaal bedrag voor de loonbonus vastgelegd op 4.020 euro. Wil je het volledige kalenderjaar 2024 als referteperiode, dan moet je nu wel aan de slag: de deadline nadert. We zetten hieronder nog even alles voor je op een rijtje. 

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 05 april 2024

Maak van de loonbonus een win-winsituatie

De loonbonus werd in het leven geroepen als een alternatieve vorm van verloning. Deze premie moet je koppelen aan een collectieve doelstelling. Je kent de loonbonus altijd toe aan een groep medewerkers en kan dit dus niet geven aan één specifieke medewerker.  

Om de bonus te ontvangen, moeten je medewerkers samen hun schouders zetten onder de vooropgestelde doelstelling. Als je de juiste doelstelling bepaalt, dan kan je als werkgever zelf meegenieten van deze premie. Denk hierbij aan doelstellingen die in het belang zijn van je organisatie, zoals bijvoorbeeld meer omzet halen, het klantenbestand uitbreiden, positieve klantenevaluaties verzamelen ... Op die manier is de toekenning van de bonus een win-winsituatie. 

Strikte procedure

Op een loonbonus ben je geen belastingen verschuldigd. Hierdoor is het een interessante vorm van alternatieve verloning. Dit betekent wel dat als je een bonusplan wil invoeren, je een strikte procedure moet volgen. Die lijkt erg op de procedure voor het wijzigen van het arbeidsreglement. 

Dien tijdig je loonbonus plan in

Verder moet je een referteperiode vooropstellen die minstens 3 maanden bedraagt. Dit is de periode waarbinnen je de vooropgestelde doelstelling gaat beoordelen. Veel werkgevers werken met een referteperiode van 1 jaar. 

Daarnaast moet ook de invoeringsprocedure zijn afgerond vooraleer één derde van de referteperiode afgelopen is. Op dat moment moet de griffie van de Federale Overheidsdienst Werk, Arbeid en Sociaal Overleg jouw bonusplan ontvangen hebben.  

Wil je de doelstelling bekijken over het kalenderjaar 2024, dan heb je nog tijd tot eind april om de procedure te doorlopen en tijdig het plan te bezorgen aan de Federale Overheidsdienst. 

Vragen?

Wij ondersteunen je graag met de invoering van een loonbonusplan. Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.