Merel Ponsaers is 'Jobstudent van het Jaar'!

De nieuwe ‘Jobstudent van het Jaar’ is gekend! Op haar werkplek, Verstraeten Uitvaartzorg in Hoboken, ontving jobstudent Merel Ponsaers op dinsdag 29 augustus 2023 de award van ‘Jobstudent van het Jaar’ én kreeg ze een extra maandloon ter waarde van 1.500 euro! Merel werd door een jury geselecteerd uit een reeks van inzendingen van werkgevers. Met de verkiezing willen UNIZO en Liantis het belang van jobstudenten voor onze economie benadrukken en aantonen dat het huidige soepele tewerkstellingsstatuut voor jobstudenten vruchten afwerpt.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 29 augustus 2023
Merel Ponsaers is jobstudent van het jaar

Empatisch

Merel Ponsaers uit Hoboken behaalde net haar diploma rechtspraktijk en volgt volgend jaar nog een postgraduaat forensisch onderzoek aan de Erasmushogeschool. Zij werkt momenteel als jobstudent bij Verstraeten Uitvaartzorg, een familiale begrafenisonderneming uit Hoboken. Zaakvoerder Rudi Vercauteren droeg haar kandidatuur voor.

Zaakvoerder Rudi Vercauteren: “Merel is iemand aan wie je slechts één keer iets hoeft uit te leggen. Dat is iets wat je niet meteen verwacht van een 21-jarige zonder enige echte werkervaring, laat staan in de uitvaartsector. We hebben als onderneming lang getwijfeld of we eerstelijnstelefonie zouden overlaten aan een jobstudente. Het eerste telefonische contact bij de melding van een overlijden is heel erg belangrijk. Je moet de familie op een empathische manier geruststellen en voorzien van juiste en duidelijke antwoorden op de vele vragen die ze hebben. Dat doet Merel op een bewonderingswaardige manier.”

Drie records

Volgens de recente RSZ-cijfers waren er in 2022 626.733 jobstudenten actief. Dat is het hoogste aantal ooit. Het vorige record van 565.248 uit 2021 werd verpulverd. Het aantal studentenjobs klom in 2022 voor de eerste keer boven het miljoen (1.019.300). Het vorige record werd ook in 2021 opgemeten (883.518). Het derde record dat sneuvelt is het aantal werkgevers (71.752 in 2022).

Volgens dienstengroep Liantis lijken de eerste 7 maanden van 2023 deze trend te bevestigen. Uit een analyse bij 30.000 werkgevers blijkt dat meer kmo-werkgevers jobstudenten te werk stellen in vergelijking met dezelfde periode in 2022 (januari tot juli).

Gerd Van Bergen, regiomanager bij Liantis: “We zien dat 31,1% procent van de werkgevers in de eerste maanden van 2023 minstens één jobstudent inschakelde. Dat is opnieuw een toename ten opzichte van dezelfde periode in 2022 (30,1%). Gemiddeld stellen ze 5,1 jobstudenten te werk. Werkgevers doen een beroep op jobstudenten omdat het nu eenmaal een flexibel statuut is dat hen toelaat om in te spelen op drukkere momenten. Maar daarnaast is het ook zo dat veel werkgevers flexibele werkkrachten inschakelen uit noodzaak. Omdat hun vaste medewerkers genieten van een welverdiend verlof of omdat ze geen mensen vinden in de krappe arbeidsmarkt. Denk maar aan de horecasector. Daarom vinden we het belangrijk om tijdens deze ‘jobstudent van het jaar’ het belang van jobstudenten voor werkgevers en onze economie te benadrukken.”

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: De tijd dat studentenarbeid een typisch zomers fenomeen was, ligt ver achter ons. Ze werken nu het hele jaar door.  Studenten zijn dan ook bijzonder gegeerd bij ondernemingen.  Ze voegen een instant flexibiliteit toe binnen een bijzonder krappe arbeidsmarkt, met een logisch kostenvoordeel.  Zo vormt studentenarbeid een ideaal instrument om gewone, reguliere tewerkstelling aan te vullen, of een tijdelijk hogere werklast te counteren.”

Zelf jobstudenten inschakelen?

Een jobstudent aanwerven heeft zonder twijfel veel voordelen voor je bedrijf of je organisatie. Liantis kan je helpen met:

  • Inschrijving van je kandidaten aan een voordelig tarief
  • De volledige administratieve opvolging
  • Snelle, flexibele en correcte dienstverlening
  • ...

Benieuwd wat een jobstudent voor jouw onderneming kan betekenen?

Zo schakel je ze in