My Liantis

Welzijn op het werk 01 september 2021

Mondmaskers op de werkvloer: wat verandert er vanaf 1 september?

Vanaf 1 september vallen heel wat coronamaatregelen weg. Zo is telewerk niet langer de norm en zullen veel mensen terugkeren naar kantoor. Maar wat met de mondmaskerplicht op de werkvloer? Hierover heerst nog heel wat onduidelijkheid. Moet je nog een mondmasker dragen, en zo ja, waar?

Waar en wanneer moet je een mondmasker dragen?

Algemeen blijft de gouden regel voor ondernemingen en bedrijven: op elk moment geldt de social distancing van 1,5 meter.

Voor de mondmaskerplicht betekent dit het volgende: 

  • In publieke toegankelijke ruimtes van ondernemingen en bedrijven hoef je geen mondmasker meer te dragen als je 1,5 meter afstand van anderen kan bewaren;
  • Ook op andere plaatsen (zowel binnen als buiten) binnen de onderneming hoef je geen mondmasker meer te dragen als je de social distancing kan respecteren;
  • Lukt het niet om 1,5 meter afstand te houden? Dan is het verplicht om een mondmasker te dragen. 

Zorg er dus als werkgever voor dat jouw medewerkers op elk moment een afstand van 1,5 meter ten opzichte van elkaar kunnen bewaren.

Wat met ventilatie en verluchting?

Hoe kan je als werkgever verder zorgen voor een veilige werkplek voor jouw medewerkers?

Ventilatie en verluchting op de werkvloer blijven een belangrijke rol spelen. Zorg dat er voldoende verse lucht is in de ruimte waar medewerkers bij elkaar zitten.

Hoe kan je dit doen?   

  • Als er een ventilatiesysteem is, zet dan de deuren zo veel mogelijk open;
  • Heb je geen ventilatiesysteem? Zet dan zowel ramen als deuren zo vaak mogelijk open.

Meer info over ventilatie en verluchting op de werkvloer vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Ook over het meten van de CO2-concentratie in een ruimte vind je er meer informatie.