Nieuw sectoraal akkoord voor het paritair comité voor de drukkerijen (niet-dagbladen), PC 130

Het paritair comité voor de drukkerijen (niet-dagbladen) , PC 130, sloot een nieuw akkoord af voor de periode 2023-2024. Een belangrijk onderdeel van dit sectoraal akkoord is de toekenning van de koopkrachtpremie.

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 31 oktober 2023

Wat betekent dit concreet voor jou?

Premie van 225 euro bij uitzonderlijk hoge winst

Als werkgever moet je jouw arbeiders volgens het nieuwe sectorale akkoord een koopkrachtpremie toekennen in de vorm van consumptiecheques ter waarde van 225 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) als je in 2022 uitzonderlijk hoge winst maakte.

Je hebt uitzonderlijk hoge winst gemaakt als je bedrijfswinst (= code 9901 van de jaarrekening) in 2022 hoger of gelijk is dan 20.000 euro per VTE (= code 1003 in de sociale balans).

Premie van 125 euro bij hoge winst

Maakte je geen uitzonderlijk hoge winst, maar hoge winst, dan ken je jouw medewerkers een koopkrachtpremie van 125 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) toe.

Je hebt hoge winst gemaakt als je bedrijfswinst (= code 9901 van de jaarrekening) in 2022 hoger of gelijk is dan 8.500 euro per VTE (= code 1003 in de sociale balans).

Loopt het boekjaar niet over één kalenderjaar? Dan gebruik je het boekjaar waarin de meeste maanden van 2022 zich situeren. Loopt het boekjaar tot juni? Dan gebruik je het boekjaar 1 juli 2022-30 juni 2023.

Heb je vragen over de criteria van (uitzonderlijk) hoge winst? Dan neem je het best contact op met je accountant.

Individuele toekenningsmodaliteiten

Deze premie ken je toe aan de arbeiders die op 1 december 2023 met een arbeidsovereenkomst verbonden zijn en minstens één maand anciënniteit hebben tijdens de referteperiode. Er wordt een pro rata bedrag toegekend voor de deeltijds tewerkgestelde werknemers en de werknemers in dienst  na 1 december 2022. Het refertejaar loopt van 1 december 2022 tot en met 30 november 2023. Naast effectieve arbeidsdagen tellen ook de gelijkgestelde dagen mee die gelden bij de berekening van de eindejaarspremie.  

De andere afspraken van het sectoraal akkoord zijn:

  • Verhoging van het outplacementaanbod voor ontslagen arbeiders die niet in aanmerking komen voor de algemene en de bijzondere regeling naar 30 uren vanaf 1 januari 2023. De financiering blijft ten laste van het Fonds. Aanpassing van het loonindexeringsmechanisme.
  • Verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques van 0,50 euro vanaf 1 januari 2024. Ken je nu al de maximale nominale waarde toe? Dan ken je jaarlijks een gelijkwaardig voordeel toe.
  • Optrek van de fietsvergoeding vanaf 1 januari 2024 tot 0,23 euro/kilometer heen en terug met een maximum van 40 kilometer/dag (= 9,20 euro).
  • Gelijkstelling van de tewerkstellingsperiode als uitzendkracht voor de berekening van de anciënniteit in functie van de arbeidsvoorwaarden (anciënniteitsverlof, extralegale verlofdag, eindejaarspremie, loontraject) vanaf 1 januari 2024. Enkel tewerkstellingen als uitzendkracht zonder een onderbreking van meer dan vier weken voorafgaand aan een overeenkomst van onbepaalde duur worden gelijkgesteld.
  • Vanaf 1 januari 2025 is er twee keer per jaar op een vast tijdstip (1 januari en 1 juli) een indexatie van de lonen. De index wordt bepaald op basis van de reële evolutie van het afgevlakte indexcijfer.
  • Recht op vorming
  • Werknemers met een loopbaan van 35 jaar, een zwaar beroep of die 20 jaar nachtarbeid verrichten, kunnen in een landingsbaan met uitkering stappen als ze jonger zijn dan 60. Zowel voor wie zijn loopbaan vermindert met een vijfde, als wie vermindert tot een halftijdse betrekking, is dat mogelijk vanaf 55 jaar. 
  • Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of SWT (het vroegere brugpensioen) blijft mogelijk vanaf 62 jaar met een loopbaan van 40 jaar voor mannen en van 39 jaar in 2023 voor vrouwen.   
    Het SWT is mogelijk voor werknemers vanaf 60 jaar met  
  • een lange loopbaan van 40 jaar 
  • een zwaar beroep én een loopbaan van 35 jaar 
  • een zwaar beroep of nachtarbeid én een loopbaan van 33 jaar. 

Het SWT voor werknemers met ernstige lichamelijke problemen of met het statuut van werknemer met een handicap is mogelijk vanaf 58 jaar.  

Meer informatie?

Als klant, kan je voor meer informatie over deze en andere cao’s van jouw sector altijd terecht op ons online platform My Liantis. Ga naar ‘organisatie’, ‘sectorinformatie’, kies voor de sector ‘….’. Ga vervolgens naar ‘juridische info’.