Nieuw sectoraal akkoord voor het paritair comité voor het hotelbedrijf, PC 302

Het paritair comité voor het hotelbedrijf, PC 302, sloot een nieuw akkoord af voor de periode 2023-2024. Een belangrijk onderdeel van dit sectoraal akkoord is de toekenning van de koopkrachtpremie.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 12 december 2023

Wat betekent dit concreet voor jou?

Premie van 375  euro bij uitzonderlijk hoge winst

Als werkgever moet je jouw medewerkers volgens het nieuwe sectorale akkoord een koopkrachtpremie toekennen in de vorm van consumptiecheques ter waarde van 375 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) als je in 2022 uitzonderlijk hoge winst maakte.

Je hebt uitzonderlijk hoge winst gemaakt als de verhouding van je bedrijfswinst t.o.v. de omzet (= code 9901/code 70 van de jaarrekening) in 2022 met minstens 10 % bedraagt.

Premie van 200 of 125 euro bij hoge winst

  • Maakte je geen uitzonderlijk hoge winst, maar hoge winst, dan ken je jouw medewerkers een koopkrachtpremie van 200 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) toe, als de verhouding van  je bedrijfswinst t.o.v. de omzet (= code 9901/code 70 van de jaarrekening) in 2022 minstens 3 % en minder dan 10 % bedraagt.
  • Maakte je geen uitzonderlijk hoge winst, maar hoge winst, dan ken je jouw medewerkers een koopkrachtpremie van 125 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) toe, als de verhouding van  je bedrijfswinst t.o.v. de omzet (= code 9901/code 70 van de jaarrekening) in 2022 minstens 2 % en minder dan 3 % bedraagt.

Het voldoen aan de criteria van (uitzonderlijk) hoge winst wordt beoordeeld op het niveau van de juridische entiteit en moet op autonome wijze behaald zijn.

Met 2022 wordt verwezen naar het boekjaar waarvan de meeste maanden zich in 2022 bevinden. Wanneer het boekjaar afsluit op 30 juni, wordt verwezen naar het boekjaar dat afsluit in 2022.

Een bedrijf kan tegen uiterlijk 20 december 2023  een validatie vragen aan het paritair comité dat de code 76A niet in aanmerking werd genomen door uitzonderlijke winsten gelinkt aan het verkoop van activa (en niet aan bedrijfswinst) gerealiseerd om de financiële gezondheid van het bedrijf te behouden.

Heb je vragen over de criteria van (uitzonderlijk) hoge winst? Dan neem je het best contact op met je accountant.

Individuele toekenningsmodaliteiten

Deze premie ken je toe aan de werknemers die op 30 november 2023 in dienst zijn en minstens 6 maanden anciënniteit hebben in de onderneming.

Er wordt een pro rata bedrag toegekend conform de effectieve en gelijkgestelde prestaties tussen 1 december 2022 en 30 november 2023. De afwezigheden die gelijkgesteld zijn voor de jaarlijkse vakantie, zijn ook hier gelijkgesteld.

Voor deeltijdse werknemers wordt de premie pro rata toegekend op basis van hun arbeidsregime op 30 november 2023.

Studenten en flexi-jobs worden uitgesloten van de koopkrachtpremie.

Wordt er een koopkrachtpremie toegekend op het niveau van de onderneming? Dan wordt deze verrekend met de hoger vermelde bedragen.

De andere afspraken van het sectoraal akkoord zijn:

  • Een uitbreiding van het digitaal opleidingsaanbod in de vormingscentra.
  • Invoeren van een jongerenloon gelijk aan 90% van het baremaloon voor de studenten met studentenovereenkomst van 18 jaar tot en met 20 jaar. Dit geldt tijdelijk tot en met 31 december 2024 en zal geëvalueerd worden.
  • Recht op een eindejaarspremie voor de werknemer die uit vrije wil de onderneming verlaat om zijn wettelijk vervroegd pensioen op te nemen.
  • Werknemers met een loopbaan van 35 jaar, een zwaar beroep of die 20 jaar nachtarbeid verrichten, kunnen in een landingsbaan met uitkering stappen als ze jonger zijn dan 60. Zowel voor wie zijn loopbaan vermindert met een vijfde, als wie vermindert tot een halftijdse betrekking, is dat mogelijk vanaf 55 jaar. 
  • De cao’s inzake economische werkloosheid en risicogroepen worden verlengd voor 2 jaar.

Meer informatie?

Als klant, kan je voor meer informatie over deze en andere cao’s van jouw sector altijd terecht op ons online platform My Liantis. Ga naar ‘organisatie’, ‘sectorinformatie’, kies voor de sector ‘….’. Ga vervolgens naar ‘juridische info’.