Nieuwe wet diverse bepalingen inzake arbeidsongeschiktheid

Een nieuwe wet trad recent in werking: de 'wet diverse bepalingen inzake arbeidsongeschiktheid'. Met deze nieuwe regelgeving wil de overheid langdurig zieken vlotter opnieuw naar de werkvloer begeleiden én de werklast voor artsen inperken.
 

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 28 november 2022

De maatregelen

De wetgeving bevat drie arbeidsrechtelijke maatregelen rond arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval.

  1. Nieuwe procedure medische overmacht
    Tot nu toe was een beëindiging van het contract door medische overmacht pas mogelijk als het re-integratietraject is beëindigd. Vanaf 28 november moet er een nieuwe bijzondere procedure gevolgd worden die wordt bepaald in de codex over het welzijn op het werk.

    Lees meer: Nieuwe procedure medische overmacht | Liantis
  2. Geen ziektebriefje meer voor de eerste dag ziekte
    Is je medewerker een dag arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeval? Dan kan dit vanaf 28 november 2022 drie keer per kalenderjaar zonder ziektebriefje voor de eerste dag. De vrijstelling is zowel van toepassing voor een arbeidsongeschiktheid van één dag, als voor de eerste dag van een langere afwezigheidsperiode.

    Lees meer: 
    Afschaffing ziektebriefje voor eerste dag is realiteit | Liantis
  3. Nieuwigheden bij progressieve tewerkstelling
    Bij een progressieve tewerkstelling krijgt een medewerker de toelating van de adviserend arts van het ziekenfonds om het werk gedeeltelijk te hervatten of aangepast werk uit te voeren. Wordt de medewerker opnieuw volledig arbeidsongeschikt door een ziekte of ongeval? Dan ben je als werkgever vanaf 28 november 2022 toch weer gewaarborgd loon verschuldigd.

    Lees meer: 
    Wijzigingen bij een progressieve tewerkstelling | Liantis