Nieuwjaarsfeestjes en alcohol op het werk: waar moet je rekening mee houden?

De eindejaarsperiode en het nieuwe jaar zijn in zicht. Tijdens deze periode wordt er al eens geklonken met de collega’s. Maar wat als zo’n feestje een minder gezellige afloop kent? Om ervoor te zorgen dat het ook een feest blijft voor jou als werkgever, geven wij enkele aandachtspunten mee. 

3 minuten leestijd 08 december 2023

Maak afspraken in je preventief alcohol- en drugbeleid 

Je mag als werkgever alcohol voorzien op het personeelsfeest. Voorwaarde is wel dat je in lijn met cao 100 een verplicht preventief alcohol- en drugbeleid voert en er alles aan doet om het alcoholgebruik binnen de perken te houden. Bij het opstellen van dit beleid geef je als werkgever best ook ruimte aan afspraken die gelden voor personeelsfeesten of bijzondere gelegenheden.  

Is een ongeval tijdens of na het feest een arbeidsongeval? 

Een arbeidsongeval is elk ongeval dat een medewerker tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst overkomt en een letsel veroorzaakt. Zijn deze voorwaarden vervuld, dan zal het ongeluk als een arbeidsongeval aanzien worden. Dat is ook het geval als de feestjes op verplaatsing zijn en de aanwezigheid van je medewerkers niet verplicht is.  

Ook wanneer het ongeluk op de normale weg van de feestzaal naar huis gebeurt, dan wordt het als een arbeidswegongeval beschouwd, op voorwaarde dat je medewerker zonder onderbreking de normale weg heeft gevolgd. 
 

Enkel wanneer je werknemer het ongeval met opzet veroorzaakt, vervalt het recht op een vergoeding. Dronkenschap wordt evenwel niet automatisch beschouwd als een opzettelijke fout. 

Wie is er verantwoordelijk bij een ongeval tijdens een personeelsfeest? 

De medewerker is altijd strafrechtelijk aansprakelijk voor zijn/haar gedrag. Wordt hij/zij dus strafrechtelijk veroordeeld naar aanleiding van bepaalde feiten die plaatsvonden op het feest, dan moet hij/zij opdraaien voor de gevolgen. 
 

Maar als werkgever kan je ook aangesproken worden voor de schade die je medewerker veroorzaakt tijdens het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst. Het bijwonen van het personeelsfeest valt onder die uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Enkel bij bedrog, een zware fout of vaak voorkomende lichte fout van je medewerker ben je als werkgever niet aansprakelijk. 
 

Het is dan ook aan te raden dat je als werkgever kan aantonen dat je al het nodige hebt gedaan om schade te vermijden. Beperk het alcoholgebruik en neem voldoende preventiemaatregelen om risico’s en schade te beperken. 

​​​​​​​Wie is er verantwoordelijk bij een ongeval na het personeelsfeest? 

De medewerker is altijd strafrechtelijk aansprakelijk voor zijn/haar gedrag en moet dus opdraaien voor een strafrechtelijke veroordeling opgelopen na afloop van het feest. 

 
Ook voor schade bij het ongeval is je medewerker volledig aansprakelijk. Het gaat namelijk om schade die veroorzaakt werd buiten de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Als werkgever is het belangrijk om te kunnen aantonen dat het personeelsfeest ten einde was. 

Let wel: derden die schade leden, kunnen een vergoeding eisen van jou als werkgever, toch als ze kunnen bewijzen dat je een fout beging door bijvoorbeeld je medewerkers te veel te laten drinken of door hen niet tegen te houden om in dronken toestand te vertrekken. 

Mogelijke voorzorgsmaatregelen als werkgever 

Als werkgever gedraag je je dus best als een goede huisvader. Met een aantal eenvoudige maatregelen kan je het gevaar om aansprakelijk gesteld te worden verkleinen: 
 

  • Sensibiliseer je medewerkers vooraf door bijvoorbeeld in de uitnodiging van de receptie aandacht te besteden aan een verantwoord alcoholgebruik. Je kan de hoeveelheid aangeboden alcohol beperken, werken met een bonnensysteem en alcoholvrije dranken aanbieden. 
     

  • Als werkgever kan je zelf een taxi- of shuttledienst voorzien. Ook kan je carpoolen of het openbaar vervoer aanraden.   
     

  • Communiceer expliciet en duidelijk op voorhand dat elke activiteit na het feest niet onder de verantwoordelijkheid van de werkgever valt. Het is dan ook belangrijk om het begin- en einduur van het personeelsfeest duidelijk mee te geven. Er zijn altijd collega’s die nadien nog een stapje in de wereld willen zetten. 
     

  • Voorzie vrijblijvende alcoholtests bij vertrek. 
     

  • Voorzie affiches die feestvierders kunnen sensibiliseren. 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.