My Liantis

Persbericht 30 maart 2021

Sneltests bedrijven: “Heel wat werkgevers staan in de rij voor deze tests”

Bij de externe preventiedienst Liantis lopen de vragen van werkgevers voor sneltests volop binnen. De arbeidsartsen van Liantis zullen deze vragen aan de hand van een checklist prioriteren. “Maar werkgevers mogen niet denken dat de sneltests een vrijgeleide zijn. De andere veiligheidsmaatregelen moeten ook opgevolgd worden”, aldus Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis.

Sneltests aanvragen

Sneltests (antigeentests) zijn een goede manier om uitbraken van het coronavirus te voorkomen in bedrijven waar telewerk onmogelijk is. Het is altijd een (para)medicus die deze tests afneemt.

Werkgevers kunnen de sneltests aanvragen via hun arbeidsarts van de externe preventiedienst waarbij ze aangesloten zijn. Ook de externe preventiedienst Liantis krijgt nu dus heel wat vragen van haar klanten.

“We krijgen inderdaad heel wat vragen van werkgevers die graag met de sneltests willen beginnen in hun onderneming”, zegt Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis. “Maar natuurlijk kunnen wij niet al onze arbeidsartsen enkel voor de sneltests inzetten, omdat we ook andere verplichte taken moeten vervullen in bedrijven. Daarom werken we met een checklist die de werkgevers kunnen invullen. Op basis van de resultaten zullen we dan de prioritaire bedrijven bepalen waar we het best eerst sneltests gaan afnemen. Ook de andere externe preventiediensten zullen op deze manier werken.”

Oproep

Toch roept de externe preventiedienst Liantis ondertussen op om de andere veiligheidsmaatregelen in de bedrijven te blijven volgen, zelfs als er sneltests afgenomen worden. “Een negatieve sneltest wil niet per definitie zeggen dat een werknemer niet besmet is. Het blijft dus ontzettend belangrijk voor de werkgever en de werknemers om de algemene preventiemaatregelen zoals afstand houden, handhygiëne verzorgen, mondmaskers dragen te blijven respecteren”, besluit Sylvia Vanden Avenne.