Steeds meer werkgevers in de zorg schakelen jobstudenten in

De zorgsector is ook voor jobstudenten een aantrekkelijke sector om in te werken. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 1.447 zorginstellingen naar aanleiding van Dag van de Zorg. In 2023 schakelden 36% van de zorgwerkgevers, zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra, jobstudenten in. Dat is een stijging ten opzichte van de vorige jaren. Daarmee was 14,4% van alle medewerkers in de zorg in 2023 een jobstudent.

3 minuten leestijd Persbericht 15 maart 2024

Steeds meer jobstudenten

Op zondag 17 maart is het Dag van de Zorg: een moment waarop heel wat zorginstellingen hun deuren openzetten en mensen kennismaken met de troeven van werken in deze sector. Naar aanleiding van deze dag analyseerde Liantis het aantal jobstudenten. Wat blijkt? Steeds meer zorginstellingen schakelen jobstudenten in. In 2023 ging het om 36% van de zorgwerkgevers, terwijl het in 2022 nog om 33,9% ging en in 2021 om 33,1%.

In 2023 was zo 14,4% van alle medewerkers in de zorg een jobstudent. In 2021 ging het nog om 12,9%. Als zorginstellingen jobstudenten inschakelden, waren dat er in 2023 gemiddeld 5. In 2022 ging het om gemiddeld 4,8 studenten. Het zijn voornamelijk vrouwen die kiezen voor een studentenjob in de zorg: in 2023 was 76% van de studenten in de zorg een vrouw.

“In het eerste kwartaal van 2023 mochten jobstudenten nog een onbeperkt aantal uren presteren – los van het plafond van 600 uur”, aldus Gerben Vermeulen, juridisch expert bij Liantis. “Dat zal ongetwijfeld ook een rol gespeeld hebben. Naast het feit dat er heel wat initiatieven zijn om de zorgsector én de troeven ervan, extra in de kijker te zetten. En dat werpt duidelijk haar vruchten af.”

Verschillende functies mogelijk

“In de praktijk zien we dat studenten vaak voor de zorg kiezen omdat ze al een studierichting volgen die daarop aansluit. Dus dat is een win-win: de student doet interessante praktijkervaring op, terwijl de zorginstelling zelf meteen toegevoegde waarde ervaart én misschien al eerste contacten legt met de student die na de studies natuurlijk op de arbeidsmarkt komt”, aldus Gerben Vermeulen.

“Maar evengoed zoeken zorginstellingen tijdelijke medewerkers om hen logistiek te ondersteunen. In vaktermen zijn dat de ‘niet-zorgverleners’, maar ook deze mensen vormen een enorme toegevoegde waarde voor de organisatie. Denk maar aan onderhoudstaken, ondersteuning in de keuken of de cafetaria, of IT. Ook daar zijn er dus zeker mogelijkheden voor studenten.”

Kan het helpen tegen personeelstekort?

Er zijn nog steeds veel openstaande vacatures in de zorg. Zo staan er momenteel nog meer dan 3.100 vacatures online via VDAB voor verpleegkundigen en meer dan 1.500 vacatures voor zorgkundigen en verzorgenden. “Het kan zeker een oplossing zijn om een personeelstekort op te vangen”, aldus Gerben Vermeulen. “Jobstudenten zijn flexibel en je kan dus op korte termijn – en voor een tijdelijke opdracht – zeker een beroep op hen doen. Natuurlijk is het nog geen structurele oplossing. Maar als je voor bepaalde functies met acute tekorten zit, kan het natuurlijk wel een welkome hulp zijn. Vooral bij het plots uitvallen van collega’s, tijdens vakantieperiodes of andere erg drukke periodes.”