Transitietraject voortaan mogelijk

Eén van de doelen van de arbeidsdeal was om het ontslagrecht verder te activeren. In dat kader wordt het voor ontslagen werknemers mogelijk om een transitietraject te volgen. Ontslagen werknemers krijgen zo de kans om al tijdens hun opzegtermijn bij een andere werkgever aan de slag te gaan.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 07 februari 2024

Wat is een transitietraject?

Een transitietraject biedt werknemers de kans om tijdens hun opzegtermijn aan de slag te gaan bij een andere werkgever, officieel de ‘werkgever-gebruiker’. Een uitzendbureau of gewestelijke openbare dienst voor arbeidsbemiddeling zorgt daarbij voor de bemiddeling.  

Je staat dan als oorspronkelijke werkgever nog steeds in voor de betaling van het loon voor de functie bij de nieuwe werkgever. Als het nieuwe loon lager is dan het lopende loon, dan betaal je als werkgever minstens het lopende loon. De nieuwe werkgever moet wel de loonlasten voor een stuk compenseren tijdens de looptijd van het transitietraject. Het bedrag daarvan wordt vrij bepaald in onderling overleg tussen de twee werkgevers.  

Dankzij dit transitietraject kan je medewerker tijdens de opzegperiode al met de nieuwe werkomgeving kennismaken. Bij een geslaagd transitietraject is een onmiddellijke vaste indiensttreding bij de nieuwe werkgever mogelijk, met behoud van anciënniteit voor tijdskrediet en zonder tussenstop in de werkloosheid. 

Transitietraject vanaf nu mogelijk 

Doordat een transitietraject enkel mogelijk was via tussenkomst van een gewestelijke dienst voor een arbeidsbemiddeling of van een uitzendkantoor, was het wachten op een initiatief om die maatregel uit de arbeidsdeal effectief toe te kunnen passen. En dit initiatief is heel recent genomen. In Vlaanderen slaan Federgon en de VDAB nu de handen in elkaar om deze trajecten in de praktijk mogelijk te maken. 

Bij interesse in het volgen van zo’n traject, kan je medewerker zich aanmelden op de website van Federgon. Ook geïnteresseerde werkgevers kunnen dit doen. Tot slot zal de VDAB werknemers in hun opzegtermijn inlichten over de mogelijkheid tot een transitietraject. 
 
Let op: transitietrajecten zijn optioneel. je bent niet verplicht om dit aan te vragen als werkgever of toe te staan wanneer je medewerker dit vraagt. 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.