Wijzigingen Vlaams opleidingsverlof schooljaar 2023-2024

Het nieuwe schooljaar is in zicht. September is traditioneel dan ook de maand waarin je medewerkers Vlaams opleidingsverlof aanvragen. 

Hoewel de wetgeving nog niet definitief verscheen, zijn er wel enkele wijzigingen voor dit schooljaar aangekondigd. We geven ze graag onder voorbehoud al met je mee.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 18 augustus 2023

Tewerkstellingsvoorwaarde werknemer

Huidige regelgeving 

Momenteel wordt gekeken of de werknemer in de maand september een tewerkstellingsbreuk van minstens 50% heeft. Pas als aan die voorwaarde voldaan is, is er recht op Vlaams opleidingsverlof.  

Er is wel een uitzondering voor wie in de maand september minder dan 50% werkte, maar minstens 50% werkt in de maand waarin de opleiding start. Ook dan heb je recht op Vlaams opleidingsverlof. 

Wijzigingen vanaf schooljaar 2023-2024 

Voor opleidingen die starten vanaf 1 september 2023, wordt gekeken naar de tewerkstellingsgegevens van de maand maart voorafgaand aan het schooljaar. Zo kan de bevoegde dienst de goedkeuringen van dossiers sneller versturen. 

Dezelfde uitzondering blijft bestaan: wie in maart minder dan 50% werkte, heeft toch recht op Vlaams opleidingsverlof als er minstens 50% gewerkt wordt in de maand waarin de opleiding start. 

Gemeenschappelijk initiatiefrecht 

Het systeem van gemeenschappelijk initiatiefrecht bestond al en wordt opnieuw verlengd voor het nieuwe schooljaar. Dit houdt in dat het recht op opleidingsverlof verdubbelt wanneer een medewerker minimaal twee opleidingen volgt: een opleiding op eigen initiatief (maximaal 125 uren) en een opleiding op initiatief van de werkgever (maximaal 125 uren). 

In de aanvraag tot terugbetaling moet je aangeven of de werknemer de opleiding op eigen initiatief volgt of op voorstel van jou als werkgever. 

Loongrens 

De medewerker heeft recht op zijn of haar normaal loon voor de opgenomen uren Vlaams opleidingsverlof, maar als werkgever kan je dit begrenzen. Er liggen plannen op tafel om de loongrens automatisch te indexeren. Het is nog even afwachten of dit ook zal gebeuren. Het forfait voor de terugbetaling aan werkgevers blijft wel hetzelfde als voorheen

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren