De Vlaamse jobbonus breidt verder uit

Werknemers met een inkomen dat minder dan een bepaald bruto maandloon bedraagt, genieten sinds vorig jaar van de Vlaamse jobbonus. Die bonus vergroot de kloof tussen een werkinkomen en een uitkering van de sociale zekerheid, zoals een werkloosheidsuitkering, waardoor werken aantrekkelijker wordt. De Vlaamse overheid wil de tewerkstellingsgraad op die manier verhogen.   

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 13 oktober 2023

Uitbreiding eerder dit jaar

Eerder dit jaar werd de loongrens en het maximumbedrag voor de Vlaamse jobbonus al verhoogd.

Werknemers, ambtenaren en onderwijzend personeel met een voltijds bruto maandloon van maximaal 1.800 euro ontvangen een jaarlijkse premie van 600 euro.  

Voor werkende Vlamingen met een voltijds bruto maandloon tussen de 1.800 euro en 2.700 of 2.900 euro geldt een degressief bedrag variërend tussen de 600 euro en 50 euro. Hoe dichter het voltijds loon aanleunt bij de grens van 2.700 of 2.900 euro, hoe lager het premiebedrag. 

De loongrens en het maximumbedrag verhogen nu opnieuw.

Septemberverklaring  

In de septemberverklaring kondigde de Vlaamse regering een volgende versterking van de jobbonus aan.  

Het huidige bedrag wordt in twee stappen verhoogd met 100 euro. Zo komt het maximumbedrag in 2025 uiteindelijk op 700 euro. Een versterking die voor Vlaamse werknemers, ambtenaren en onderwijzend personeel dit jaar al voelbaar zal zijn, want voor iedere rechthebbende komt er meteen al 50 euro bij. 

Daarnaast wordt ook de groep van rechthebbenden vergroot. Momenteel is de jobbonus weggelegd voor de werknemers met een brutomaandloon van maximaal 2.900 euro, maar de loongrens wordt vanaf 2024 opgetrokken naar 3.000 euro en vanaf 2025 naar 3.100 euro

Vragen?  

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren!