My Liantis

Personeelsbeleid 17 januari 2023

Loonbonus: welk bedrag kan je in 2023 toekennen?

De loonbonus is een leuk extraatje waarmee je je medewerkers motiveert en hun harde werk beloont. Door de indexeringen kan je het komende jaar een nieuw maximumbedrag toekennen. In 2023 mag de loonbonus maximaal 3.948 euro bedragen. Een lager bedrag toekennen mag natuurlijk ook.

Wat is een loonbonus?

Een loonbonus is een niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel dat je toekent aan een groep medewerkers als ze samen resultaten behalen die je eerder vastlegde in duidelijke doelstellingen.

De bonus is fiscaalvriendelijk voor zowel jou als je medewerker. Belangrijk: je moet de premie wel steeds aan één groep medewerkers toekennen. Het maximaal bedrag dat je als werkgever aan een groep medewerkers kan toekennen, is voor 2023 vastgelegd op 3.948 euro.

Loonbonus versus winstpremie

Met een loonbonus kan je jouw medewerkers motiveren en ken je hen dus een extraatje toe als ze bepaalde doelstellingen behalen. Een extraatje bieden aan je medewerkers kan ook met een winstpremie, al verloopt het toekennen van een winstpremie en een loonbonus niet volledig hetzelfde.

Via een winstpremie deel je de winst met je medewerkers, als extra bovenop het vaste loon. In vele gevallen is de loonbonus toch net interessanter dan de winstpremie door deze verschillen:

  • De loonbonus kan je toekennen aan een specifieke groep medewerkers, terwijl de winstpremie een collectief voordeel is, dat altijd voor alle medewerkers van het bedrijf geldt.
  • Bij de loonbonus kan je als werkgever een bepaalde doelstelling opleggen in het belang van je organisatie of onderneming.
  • Bij een loonbonus kan je het bedrag dat je toekent meer differentiëren. Bij de winstpremie bestaan er maar vier objectieve criteria om een onderscheid te maken in het bedrag dat je medewerkers ontvangen.

We helpen je graag verder.

Wil jij je medewerkers motiveren en belonen met een extraatje? Liantis ondersteunt je graag.

Ontdek in dit handig overzicht het verschil tussen de loonbonus en de winstpremie.