Loonbonus: welk bedrag kan je in 2024 toekennen?

De loonbonus is een leuk extraatje waarmee je je medewerkers motiveert en hun harde werk beloont. Door de indexeringen kan je het komende jaar een nieuw maximumbedrag toekennen. In 2024 mag de loonbonus maximaal 4.020 euro bedragen. Een lager bedrag toekennen mag natuurlijk ook.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 23 januari 2024

Wat is een loonbonus?

Een loonbonus is een niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel dat je toekent aan een groep medewerkers als ze samen resultaten behalen die je eerder vastlegde in duidelijke doelstellingen.

De bonus is fiscaalvriendelijk voor zowel jou als je medewerker. Belangrijk: je moet de premie wel steeds aan één groep medewerkers toekennen. Het maximaal bedrag dat je als werkgever aan een groep medewerkers kan toekennen, is voor 2024 vastgelegd op 4.020 euro.

Loonbonus versus winstpremie

Met een loonbonus kan je jouw medewerkers motiveren en ken je hen dus een extraatje toe als ze bepaalde doelstellingen behalen. Een extraatje bieden aan je medewerkers kan ook met een winstpremie, al verloopt het toekennen van een winstpremie en een loonbonus niet volledig hetzelfde.

Via een winstpremie deel je de winst met je medewerkers, als extra bovenop het vaste loon. In vele gevallen is de loonbonus toch net interessanter dan de winstpremie door deze verschillen:

  • De loonbonus kan je toekennen aan een specifieke groep medewerkers, terwijl de winstpremie een collectief voordeel is, dat altijd voor alle medewerkers van het bedrijf geldt.
  • Bij de loonbonus kan je als werkgever een bepaalde doelstelling opleggen in het belang van je organisatie of onderneming.
  • Bij een loonbonus kan je het bedrag dat je toekent meer differentiëren. Bij de winstpremie bestaan er maar vier objectieve criteria om een onderscheid te maken in het bedrag dat je medewerkers ontvangen.

We helpen je graag verder.

Wil jij je medewerkers motiveren en belonen met een extraatje? Liantis ondersteunt je graag.

Ontdek in dit handig overzicht het verschil tussen de loonbonus en de winstpremie.