Vergeet je deadline voor het jaaractieplan niet

Ondernemingen die hun dienstjaar op 1 januari starten, moeten hun ontwerp van het jaaractieplan ten laatste vóór 1 november 2023 voorleggen aan het Comité voor preventie en welzijn op het werk.  

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 25 oktober 2023

Wat is het JAP? 

Het jaaractieplan, ofwel JAP, is de praktische uitwerking van het vijfjaarlijks globaal preventieplan (GPP). De risico’s en aandachtpunten van een organisatie over welzijn op het werk staan hierin uitgeschreven. Het JAP vult aan met concrete preventieve maatregelen en actiepunten voor het komende jaar.  

Het JAP kan pas uitgevoerd worden na advies van het Comité voor preventie en welzijn op het werk (CPBW), de vakbondsafvaardiging of de medewerkers zelf via rechtstreekse participatie. Als werkgever is het belangrijk om het JAP samen met de leden van de hiërarchische lijn in je organisatie én de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) op te stellen.  

Wist je trouwens dat de inspectiediensten – Toezicht Welzijn op het Werk – kunnen vragen om het jaaractieplan in te kijken? Net zoals het globaal preventieplan is het dus een belangrijk document waarmee je als werkgever je inspanningen en intenties op vlak van welzijn en preventie kan aantonen.  

Jouw actieplan uitgewerkt 

De welzijnswetgeving verplicht alle werkgevers om risico’s te evalueren en nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de medewerkers te bevorderen. Heb je advies nodig met het opstellen van je actieplan en start jouw dienstjaar op 1 januari? Neem dan snel contact met ons op zodat je ontwerp zeker klaar is tegen 1 november. 

Contacteer ons