Verlenging recht op uitkeringen voor 55-plussers die vanaf 1 juli in een landingsbaan gaan

Op 30 mei sloot de Nationale Arbeidsraad een collectieve arbeidsovereenkomst af die uitkeringen voorziet voor werknemers van minstens 55 en jonger dan 60 jaar die in een landingsbaan stappen. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de landingsbanen die beginnen vanaf 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025. De eerste stap voor het recht op uitkeringen is dus gezet.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 15 juni 2023

Wat is een landingsbaan?

Een landingsbaan is een vorm van tijdskrediet gericht op werknemers die het einde van hun loopbaan naderen. Het biedt hen de mogelijkheid om wat minder te werken tot ze met pensioen gaan. Als ze zowel aan de toegangsvoorwaarden bij hun werkgever als aan de voorwaarden voor de toekenning van uitkeringen voldoen, kunnen ze een maandelijks vervangingsinkomen krijgen, betaald door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). 

De leeftijd van de werknemer speelt een belangrijke rol 

Medewerkers die in het kader van tijdskrediet een landingsbaan willen opnemen, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is de leeftijd van de werknemer. Een landingsbaan kan enkel voor een medewerker die bij de aanvang van de landingsbaan minstens 55 jaar is of minstens 50 jaar als de werknemer onder een uitzondering valt.  

De medewerker ontvangt normaal pas uitkeringen vanaf 60 jaar, maar er zijn uitzonderingen mogelijk, waardoor er bij een loopbaanvermindering tot de helft of met één vijfde uitkeringen toegekend worden vanaf 55 jaar. Maar dit is enkel mogelijk als de voorwaarden vervuld zijn. 

Wat zijn de voorwaarden voor het recht op uitkeringen vanaf 55 jaar? 

De leeftijdsverlaging naar 55 jaar is enkel van toepassing als de medewerker aan één van de volgende voorwaarden voldoet: 

  • Loopbaan van minstens 35 jaar; 

  • Tewerkstelling gedurende een bepaalde periode in een zwaar beroep, 20 jaar nachtarbeid of arbeidsongeschiktheid in de bouwsector; 

  • Werkt in een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering. 

En wanneer: 

  • de leeftijdsverlaging is voorzien in een NAR-cao die afgesloten wordt voor een maximumduur van twee jaar en de landingsbaan aanvangt tijdens de geldigheidsduur van deze NAR-cao; 

  • er een sectorale cao wordt gesloten in toepassing van de NAR-cao. Voor de ondernemingen in moeilijkheden of in herstructurering moet een ondernemingscao afgesloten worden. Ondernemingen die vallen onder een niet-opgericht of niet-werkend paritair comité, treden toe via een toetredingsakte, een ondernemingscao of een wijziging van het arbeidsreglement. 

Vanaf wanneer geldt NAR-cao 170?

NAR-cao 170 geldt voor de landingsbanen die starten vanaf 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025. Het is nu aan de sectoren of ondernemingen om een cao te sluiten of om toe te treden.  

Dat betekent dat medewerkers jonger dan 60 jaar die vanaf 1 juli 2023 in een landingsbaan gaan, enkel een uitkering ontvangen als er een sectorale of ondernemingscao gesloten wordt in uitvoering van deze NAR-cao of als de werkgever toetreedt in het geval hij of zij onder een niet-opgericht of niet-werkend paritair comité valt. 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.