Sociaal verzekeringsfonds: hoe kan ik mij aansluiten?

Elke zelfstandige moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit in tegenstelling tot werknemers bij wie de werkgever de sociale zekerheid regelt. Je aansluiting bij Liantis sociaal verzekeringsfonds regel je in een handomdraai online, per post of in een van onze kantoren.

Sociaal verzekeringsfonds: wat is het?

Een sociaal verzekeringsfonds is een vereniging zonder winstoogmerk (VZW) die in opdracht van de overheid de sociale zekerheid regelt van zelfstandigen. In ruil voor een kwartaalbijdrage bouwen de leden sociale rechten op zoals gezinsbijslag, arbeidsongeschiktheidsuitkering, terugbetaling van medische kosten en pensioen.

Wat Liantis sociaal verzekeringsfonds voor jou kan doen

Als sociaal verzekeringsfonds vormt Liantis de schakel tussen zelfstandigen en de overheid. We zorgen voor je aansluiting, berekenen je sociale bijdrage en helpen je om je sociale zekerheid te optimaliseren.

Maar er is meer. Als zelfstandige kan je rekenen op Liantis sociaal verzekeringsfonds voor advies op alle belangrijke kruispunten tijdens je loopbaan als zelfstandige, van vóór je opstart tot na je pensioen.  In je loopbaan maak je veel belangrijke veranderingen mee: je  richt een vennootschap op, sticht een gezin, gaat op pensioen, … Elk van deze sleutelmomenten biedt kansen tot optimalisatie, of vraagt juist om extra bescherming. Hoe dan ook kan je op ons advies en onze begeleiding rekenen. We helpen je om het maximum te halen uit je sociale bijdragen en zorgen ervoor dat je zorgeloos kan ondernemen. 

Ook wanneer het met je zaak niet loopt zoals gepland, staat het Liantis sociaal verzekeringsfonds je bij. Is het financieel moeilijk of komt je onderneming in een faillissement terecht, dan zoeken we mee naar de best mogelijke oplossing. En wil je als zelfstandige je kompas opnieuw scherp stellen, dan kan je bij Liantis terecht voor loopbaancoaching.

Bovendien zetten wij ons op beleidsvlak in voor onze leden. Al meer dan vijftig jaar lang speelt Liantis een proactieve rol in het sociaal overleg. Samen met onze partners gaan we resoluut voor een betere sociale zekerheid voor zelfstandigen. Daar werken we elke dag aan. 

Aansluiten bij Liantis sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds vóór de start van je zelfstandige beroepsactiviteit. Deze aansluiting is verplicht, ongeacht de grootte van je onderneming, het inkomen dat je verdient met je zelfstandige activiteit of het aantal uren dat je actief bent in je onderneming.

Voorbeeld

Freek gaat van start als zelfstandig grafisch vormgever. Zijn activiteiten als eenmanszaak zijn beperkt, maar hij stapt meteen naar zijn sociaal verzekeringsfonds om zijn aansluiting te regelen.

Wil je je aansluiten bij Liantis sociaal verzekeringsfonds voor jouw sociale bescherming? Dat regel je eenvoudig op de manier die bij jou past:

Online

Het snelste en het eenvoudigste zijn onze online applicaties. Afhankelijk van je situatie kies je hier voor een aansluiting als zelfstandige, meewerkende echtgeno(o)t(e) en/of vennootschap.

Per post of per e-mail

Stuur het ingevuld formulier naar Liantis:

Of mail het naar aansluitingen.svf@liantis.be

Liantis kantoren

Ga langs bij het Liantis-kantoor bij jou in de buurt.

Klaar om te starten als zelfstandige?

Sluit je online aan bij Liantis sociaal verzekeringsfonds.

Sluit je aan