My Liantis

Overbruggingsrecht in de coronacrisis: waar heb je recht op?

Bij de start van de coronacrisis moest de overheid in allerijl een pakket steunmaatregelen voorzien. Omdat de crisis langer aansleept dan verwacht, werden de bestaande steunmaatregelen tegen het licht gehouden. Wie het moeilijk heeft door de coronacrisis, kan nog tot eind december 2021 op het crisis-overbruggingsrecht rekenen, maar wel onder andere voorwaarden.

Het crisis-overbruggingsrecht: 3 pijlers

 Er zijn drie situaties waarin je het crisis-overbruggingsrecht kan aanvragen:

 • Crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling
  Ligt jouw omzet nog steeds minstens 65% lager dan voor de coronacrisis? Dan kan je het crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling aanvragen. Voor de maanden tot en met september 2021 volstond een omzetdaling van 40%. De sector waarin je actief bent, speelt voor deze uitkering geen rol.

 >> Lees meer over het crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling

 • Crisis-overbruggingsrecht bij quarantaine of de opvang van een kind
  Moet je jouw activiteit voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen volledig onderbreken omdat je in quarantaine moet? Of kan je gedurende minstens zeven dagen niet werken omdat je kind door een coronamaatregel niet naar het kinderdagverblijf of naar school kan? Dan heb je recht op een crisis-overbruggingsuitkering.

>> Lees meer over het crisis-overbrugginsrecht bij quarantaine of de opvang van een kind

 • Het dubbel crisis-overbruggingsrecht voor wie verplicht gesloten is of afhankelijk is van een verplicht gesloten sector. Opgelet: deze steun is sinds 1 oktober 2021 is afgeschaft.

Was jouw zaak in de periode vóór 1 oktober 2021 verplicht gesloten of is jouw activiteit afhankelijk van een sector die toen verplicht gesloten was? Dan kom je nog wel in aanmerking voor het dubbele crisis-overbruggingsrecht voor de maanden in het verleden waarin je verplicht was je zaak te sluiten of afhankelijk was van een verplicht gesloten sector. In ons overzichtje kan je nagaan welke sectoren voor de maanden juli, augustus en september 2021 nog in aanmerking komen voor een dubbele uitkering.

>> Lees meer over het overbruggingsrecht voor wie verplicht gesloten is of afhankelijk is van een verplicht gesloten sector

Hoe kan je het overbruggingsrecht aanvragen?

De vlotste manier om je aanvraag overbruggingsrecht te doen en verwerkt te krijgen, is via het klantenportaal My Liantis (rubriek ‘Mijn sociaal statuut’). Heb je momenteel nog geen toegang tot My Liantis? Registreer je dan op liantis.be/myliantis met behulp van je eID of itsme-app. Op basis van je e-mailadres wordt automatisch een gebruikersnaam aangemaakt. Lukt dit niet? Dan kan je met je vragen steeds terecht op onze supportpagina.

We informeren je telkens de vrijdag volgend op de week van je aanvraag over de beslissing.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met jouw persoonlijke klantenadviseur.

De aanvraagtermijnen

 • Voor de maanden januari tot en met maart 2021: de aanvraagtermijn is verstreken.
 • Voor de maanden april tot en met juni 2021: ten laatste op 31 december 2021.
 • Voor de maanden juli tot en met september 2021: ten laatste op 31 maart 2022.
 • Voor de maanden oktober tot en met december 2021: ten laatste op 30 juni 2022.

Wist je dat…

 • je het overbruggingsrecht bijna zonder beperkingen mag combineren met een andere beroepsactiviteit als werknemer of ambtenaar?
 • als je het overbruggingsrecht geniet, je als zaakvoerder, bestuurder of werkend vennoot verder je loon mag ontvangen?