Overbruggingsrecht in de coronacrisis: waar heb je recht op?

Ondernemers die in 2022 nog hinder ondervinden van de coronacrisis kunnen rekenen op bepaalde steunmaatregelen. Ben je het overzicht kwijt en twijfel je op welke steun jij recht hebt? Wij zetten het voor jou op een rij.

Welke uitkeringen of premies kan je aanvragen?

Het crisis-overbruggingsrecht

Het crisis-overbruggingsrecht Corona bestaat nog één pijler.

  1. Crisis-overbruggingsrecht bij quarantaine of de opvang van een kind: 

    Moet je jouw activiteit voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen volledig onderbreken omdat je in quarantaine moet? Of kan je gedurende minstens zeven dagen niet werken omdat je kind door een coronamaatregel niet naar het kinderdagverblijf of naar school kan? Dan heb je recht op een crisis-overbruggingsuitkering. Ontdek alle informatie, de voorwaarden en aanvraagtermijnen.



    Let wel op: deze uitkering is minder hoog dan het crisis-overbruggingsrecht bij ernstige omzetdaling. Bekijk eerst of je voor deze uitkering in aanmerking komt. De crisis-uitkeringen zijn namelijk niet cumuleerbaar binnen dezelfde maand.

Het klassiek overbruggingsrecht

Ben je om een andere reden verplicht om je activiteit te onderbreken? Krijg je bijvoorbeeld te maken met een faillissement of ondervindt jouw onderneming economische moeilijkheden? Dan kan je het klassieke overbruggingsrecht aanvragen.

Heb je al aan een vermindering of vrijstelling van je sociale bijdragen gedacht?

Behalve de bovenstaande uitkeringen en premies, zijn er ook nog steunmaatregelen voor wie problemen ondervindt om z’n sociale bijdragen te betalen. Je kan een aanvraag tot vermindering van je voorlopige bijdragen doen, of een vrijstelling van je sociale bijdragen vragen. In dat laatste geval hoef je je bijdrage dan niet te betalen. Maar let op:

  • Voor de steun bij een ernstige omzetdaling moet je in de afgelopen vier jaar voor minstens vier kwartalen je sociale bijdragen hebben betaald. Wie nog geen drie jaar zelfstandige is, moet twee kwartalen hebben betaald. De bijdrage van een kwartaal waarvoor je betalingsuitstel kreeg, telt mee als betaalde bijdrage, op voorwaarde dat je die vóór de nieuwe betaaldatum betaalt. Vrijgestelde kwartalen tellen tijdens je aanvraag echter niet mee als betaalde kwartalen (je kan er wel altijd voor kiezen om ze later toch te betalen). Contacteer jouw klantenadviseur voor meer informatie.
  • Voor vrijgestelde kwartalen ontvang je later geen pensioen.