Europa voegt nieuwe gevarenklasse toe aan CLP-verordening

Europa stelt de ‘verordening op de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen of mengsels’ (CLP) bij op een aantal punten. Dit kan belangrijk zijn voor bedrijven die chemische stoffen produceren, transporteren, verwerken of gebruiken.

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 24 april 2019

Wat is de CLP-verordening?

De CLP-verordening (in het Engels ‘Classification, Labelling and Packaging of chemical substances or mixtures’) biedt de Europese handelsruimte een uniforme manier om de risico’s verbonden aan chemische stoffen te duiden.

Het is een stelsel van categorieën, klasses, geijkte pictogrammen, H-zinnen (gestandaardiseerde risicoaanduidingen) en P-zinnen (gestandaardiseerde preventiemaatregelen). Dit CLP-stelsel is universeel en laat geen ruimte voor verschillende interpretaties.

Wat verandert er precies binnen de CLP-verordening?

Europa creëert met ‘ongevoelig gemaakte ontplofbare stoffen’ een nieuwe gevarenklasse. Daaronder vallen chemische stoffen waarvan de ontplofbare eigenschap door middel van additieven weggenomen of gereduceerd is. Verder komt er met ‘pyrofore gassen’ een nieuwe gevarencategorie bij. Dit zijn ontvlambare gassen die in lucht, bij een temperatuur van 54°C of minder, spontaan kunnen ontsteken.

Vanwaar komen deze aanpassingen?

De aanpassingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Met deze beslissing aligneert Europa zich met het ‘wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen’ (GHS). Dit systeem is in 2016 opgezet door de Verenigde Naties.

Vanaf wanneer geldt de gereviseerde CLP-verordening?

De gereviseerde CLP-verordening is van toepassing vanaf 20 april 2019 (facultatief) en vanaf 20 oktober 2020 (verplicht).

Voor wie is de nieuwe CLP-verordening belangrijk?

Deze informatie is in de eerste plaats belangrijk voor wie dergelijke stoffen produceert. Maar ook preventieadviseurs van bedrijven die deze stoffen vervoeren, verwerken of gebruiken, moeten op de hoogte zijn.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...