My Liantis

Organisatie 28 februari 2019

SEED-Connect toont werknemers de weg naar arbeidsarts en psycholoog

Elke werknemer die daar behoefte aan heeft, kan een arbeidsarts of bedrijfspsycholoog raadplegen. Ook zij die in het kader van hun job nooit op medisch onderzoek hoeven te gaan. Maar weten werknemers wel wie hun arbeidsarts of bedrijfspsycholoog is? Sinds kort kan elke werknemer dit makkelijk achterhalen door zich met zijn elektronische identiteitskaart aan te melden op de website seed-connect.be, een gezamenlijk initiatief van alle Belgische externe preventiediensten.

Wie is wie

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat je medewerkers beschikken over de naam en contactgegevens van de arbeidsarts en bedrijfspsycholoog. Vaak gebeurt dit via een onthaalbrochure voor nieuwe werknemers, op het intranet of via de valven.

Maar is deze informatie nog wel up-to-date? En kennen je werknemers werkelijk de weg naar hun arbeidsarts of bedrijfspsycholoog? Ook als ze arbeidsongeschikt thuis zitten met lage rugpijn of een burn-out? In de praktijk blijkt dit wel eens dik tegen te vallen.

Up-to-date, altijd en overal beschikbaar

De Belgische externe preventiediensten sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden samen met koepelorganisatie ‘Co-Prev’ een nieuw, beveiligd online platform. Via seed-connect.be kunnen werknemers voortaan altijd en overal de meest recente contactgegevens van hun arbeidsarts of bedrijfspsycholoog terugvinden. Het enige wat ze moeten doen, is zich aanmelden met hun elektronische identiteitskaart.

SEED-Connect

De website biedt heel wat bijkomende opportuniteiten. Zo kunnen externe preventiediensten via het platform dossiers aan elkaar doorgeven op het ogenblik dat werknemers van werkgever en bijgevolg ook van externe preventiedienst wisselen. Verder maken ook Fedris (het voormalige Fonds voor Beroepsziektes), het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) en de FOD Mobiliteit gebruik van dit platform om gegevens op te vragen bij de externe preventiediensten.

Speel deze info door aan je werknemers

Als werkgever heb je er alle belang bij om je medewerkers op het bestaan van SEED-Connect te wijzen. Zo kom je je wettelijke informatieplicht na én beschikken je mensen altijd over de juiste contactgegevens. En krijg je op een bepaald moment een nieuwe arbeidsarts of bedrijfspsycholoog toegewezen, dan vinden ze onmiddellijk de juiste info op het platform.