De coronacrisis: wat als medewerkers naar risicogebied reizen?

Omdat het coronavirus nog steeds wereldwijd woedt, heeft de federale overheid enkele maatregelen getroffen voor wie deze zomer op reis gaat. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor jou als werkgever op een rij.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 14 juli 2020

Vertrekken versus terugkeren

Buitenlandse Zaken maakt bij niet-essentiële reizen een onderscheid tussen de heenreis naar de reisbestemming en de terugreis naar België, en werkt bij de twee categorieën met drie kleurcodes.

Je medewerker wil op reis vertrekken:

 • Groen: reizen is mogelijk.
 • Oranje: reizen is mogelijk mits quarantaine, een test of andere voorwaarden die zijn opgelegd door het land van bestemming.
 • Rood: je kan als werkgever je werknemer niet verbieden om naar een rode zone af te reizen, maar de overheid verbiedt het wel. Vertrekt een medewerker toch naar een rode zone? Dan moet hij bij terugkeer verplicht in quarantaine. Bovendien kan je werknemer een boete oplopen.

Je werknemer keert terug:

 • Groen: geen probleem en geen bijkomende maatregelen. Werknemers kunnen weer aan de slag.
 • Oranje: medisch onderzoek is aanbevolen.
 • Rood: verplichte quarantaine en test.  

Voor up-to-date kleurcodes kan je steeds hier terecht.

Meldingsplicht?

Een werknemer is niet verplicht om jou op voorhand te melden naar welk land hij op reis zal gaan. Je kan er wel naar vragen, maar je medewerker hoeft jouw vraag niet te beantwoorden. Probeer toch open te communiceren. Weet wel dat je een werknemer niet kan verbieden om op reis te vertrekken. Vermoed je dat jouw werknemer naar een risicozone afreisde? Stimuleer hem dan om contact op te nemen met de arbeidsarts.

Wat als een werknemer in quarantaine moet?

Wie naar een rode zone afreist, moet van de overheid nadien verplicht twee weken in quarantaine. Als werkgever heb je dan drie opties:

 1. Is thuiswerk mogelijk? Dan kan jouw werknemer gedurende die twee weken aan de slag blijven en zijn normale loon ontvangen.
 2. Is thuiswerk niet mogelijk? Je werknemer heeft géén recht op een uitkering tijdelijke werkloosheid wegens overmacht via de RVA. Jij bent als werkgever ook geen loon verschuldigd. Je kan wel overeenkomen dat de werknemer bijvoorbeeld vakantiedagen of verlof zonder wedde opneemt.

Wat met werknemers die vertrekken naar een groene of oranje zone, die gedurende hun reis een rode zone wordt?

 • Als thuiswerk mogelijk is, kan je thuiswerk opleggen. Als je werknemer kan thuiswerken, wordt zijn loon gewoon doorbetaald.
 • Is thuiswerk onmogelijk? Dan moet je werknemer een quarantaine-attest voorleggen om een uitkering tijdelijke werkloosheid wegens overmacht te kunnen ontvangen.

  Kan je een werknemer verplichten om in quarantaine te gaan?

  Reisde een medewerker naar een oranje zone af en vertrouw je het niet helemaal? Je kan dan enkel waakzaam zijn en je werknemer aansporen om zich te laten testen, maar je kan hem niet verplichten om in quarantaine te gaan.

  Kan een medewerker zichzelf uit voorzorg in quarantaine plaatsen?

  In principe wel, maar hij zal zijn afwezigheid steeds moeten verantwoorden. Als werkgever heb je dan drie opties:

  1. Is thuiswerk mogelijk? Dan kan jouw werknemer gedurende die twee weken aan de slag blijven en zijn normale loon ontvangen.
  2. Is thuiswerk niet mogelijk? De werknemer vraagt dan bij zijn huisarts een quarantaine-attest en kan op basis daarvan een uitkering tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door de coronacrisis ontvangen.
  3. Je kan ook overeenkomen dat de werknemer vakantiedagen of verlof zonder wedde opneemt.

  Heb je meer vragen hierover? Neem dan contact op met jouw vertrouwde klantenadviseur.

  Relevante artikels

  Lees zeker ook ...