Verplichte sluiting horeca: wat nu als werkgever?

Op het overlegcomité van 16 oktober 2020 nam de regering opnieuw bijkomende maatregelen om verdere besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. Zo zijn de cafés en restaurants al sinds 19 oktober noodgedwongen gesloten. Een harde klap. Op welke steunmaatregelen kan je een beroep doen als werkgever in de horecasector?

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 18 oktober 2020

Tijdelijke werkloosheid

Wanneer je zaak gesloten blijft, zullen ook je medewerkers niet aan de slag kunnen. De regering voorziet tot en met 31 maart 2021 de mogelijkheid om op een zeer makkelijke manier tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen.

Wil jij dit systeem toepassen voor jouw medewerkers? Neem dan een kijkje op onze pagina over tijdelijke werkloosheid, of neem contact op met je vertrouwde klantenadviseurs.

Kwijtschelding RSZ-bijdragen

De federale overheid besliste om een ‘kwijtschelding van de RSZ-bijdragen’ te voorzien voor werkgevers uit sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zoals de horecasector, op voorwaarde dat zij in het derde kwartaal van 2020 actief waren. De bedrijfsrestaurants zijn uitgesloten. Het gaat om een compensatie van de netto patronale basisbijdragen en de patronale solidariteitsbijdrage studenten voor het derde kwartaal van 2020, toegekend in de vorm van een premie. Deze premie wordt toegekend in twee fasen, nl. een voorlopige berekening op basis van het eerste kwartaal 2020 en een afrekening op basis van het derde kwartaal 2020. De premie zal in eerste instantie aangewend worden om eventuele schulden af te lossen.

Eerder was het voor de horeca al mogelijk om de RSZ-bijdrage van het eerste en het tweede kwartaal van 2020 uitgesteld te betalen. De deadline daarvoor was 15 december. Daarnaast werd er ook al een bijzonder minnelijk afbetalingsplan ingevoerd voor de bijdragen van het eerste en tweede kwartaal van 2020.

Financiering eindejaarspremie

De overheid zal een eenmalige subsidie van 167 miljoen euro toekennen aan het Waarborg en Sociaal Fonds voor de Horeca, dat instaat voor de betaling van de eindejaarspremies.

Tijdelijke werkloosheid gelijkgesteld voor eindejaarspremie

Jij als werkgever financiert de eindejaarspremie door aan het horecafonds een bijdrage van 12% van de brutolonen te betalen. Maar wanneer je medewerker tijdelijk werkloos is, betaal je hem geen loon en ontvangt het fonds dus ook geen werkgeversbijdrage voor die dagen. De dagen tijdelijke werkloosheid zijn in de horeca echter gelijkgesteld aan gewerkte dagen voor de berekening van voor de eindejaarspremie. Het horecafonds krijgt nu dus ondersteuning van de overheid via een subsidie.

Subsidie verantwoorden

Deze subsidie is uitsluitend bestemd om het tekort aan te vullen voor de betaling van de bijdrage voor de eindejaarspremie in 2020. Ze kan dus enkel worden gebruikt voor de betaling van het gedeelte van de eindejaarspremie dat betrekking heeft op de dagen van tijdelijke werkloosheid. Het is dus niet de bedoeling dat de subsidie bijvoorbeeld wordt gebruikt voor personeelskosten. Het fonds moet aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO) een verslag met verantwoordingsstukken overmaken.

Het Fonds bespreekt momenteel met de FOD de praktische uitwerking van de toekenning van de subsidie. Wanneer daar afspraken rond gemaakt zijn, zal het fonds communiceren aan de werkgevers en werknemers van de sector.

Regionale steunmaatregelen

Vlaanderen voorziet naast de federale steunmaatregelen ook een compensatiepremie voor de ondernemingen die in de periode van 1 oktober tot en met 15 november 2020 een omzetdaling van 60% kunnen aantonen.

Horecazaken moeten geen omzetdaling aantonen indien ze een aanvraag doen voor de periode die loopt van 19 oktober tot en met 15 november 2020, tenzij hun omzet in dezelfde periode in 2019 voor minstens 50% betrekking had op take-away. Horecazaken zullen van VLAIO een premie ontvangen die 10% bedraagt van de omzet in dezelfde periode van 2019. Er geldt wel een plafond voor deze steun, afhankelijk van je aantal werknemers. Ook voor de periode van 16 november tot en met 31 december 2020 wordt een Vlaams Beschermingsmechanisme voorzien.

In Brussel was 4 december 2020 de uiterste datum voor het aanvragen van de horecapremie (eetgelegenheden met volledige of beperkte bediening en cafés/bars). In januari 2021 staat er een andere premie gepland voor catering en feestzalen. De voorwaarden daarvoor zijn nog niet bekend.

In Wallonië lopen premie 4 en premie 6 nog altijd (deadline 31 januari 2021) en ze staan open voor catering en discotheken in het bijzonder. De informatie en de lijst van de NACE-codes die in aanmerking komen is beschikbaar op www.indemnitecovid.wallonie.be.

Steunmaatregelen voor zelfstandige ondernemers

Als zelfstandige ondernemer in de horecasector kan je tijdens de verplichte sluiting een beroep doen op bijkomende steunmaatregelen. Denk maar aan de verdubbeling van het overbruggingsrecht die de overheid voorziet. Ontdek deze steunmaatregelen hier.

 

Relevante artikels

Lees zeker ook ...