My Liantis

Personeelsbeleid 18 oktober 2020

Verplichte sluiting horeca: wat nu als werkgever?

Op het overlegcomité van 16 oktober 2020 nam de regering opnieuw bijkomende maatregelen om verdere besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. Zo moeten de cafés en restaurants vanaf maandag 19 oktober noodgedwongen een maand dicht, tot 19 november. Een harde klap. Op welke steunmaatregelen kan je tijdens die maand een beroep doen als werkgever in de horecasector?

Tijdelijke werkloosheid

Wanneer je zaak gesloten blijft, zullen ook je medewerkers niet aan de slag kunnen. Gelukkig voorzag de regering sowieso al tot het einde van dit jaar de mogelijkheid om op een zeer makkelijke manier tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen.

Wil jij dit systeem toepassen voor jouw medewerkers? Neem dan een kijkje op onze pagina over tijdelijke werkloosheid, of neem contact op met je vertrouwde klantenadviseurs.

Kwijtschelding RSZ-bijdragen

De Federale overheid besliste om een ‘kwijtschelding van de RSZ-bijdragen’ te voorzien. Voorlopig is het nog onduidelijk hoe de regering deze steunmaatregel precies vorm zal geven, al zou de overheid vermoedelijk de RSZ-bijdragen van het derde kwartaal kwijtschelden voor de bedrijven die verplicht moeten sluiten.

Eerder was het voor de horeca al mogelijk om de RSZ-bijdrage van het eerste en het tweede kwartaal pas later te betalen. De deadline hiervoor was vastgepind op 15 december. Mogelijk wordt het binnenkort ook een optie om uitstel te verkrijgen voor de bijdragen van het derde en het vierde kwartaal.

We volgen dit verder op en brengen je meteen op de hoogte als er meer bekend is rond deze steunmaatregel.

Financiering eindejaarspremie

De overheid zou de eindejaarspremies van horecamedewerkers – die werken in zaken die nu verplicht gesloten worden - financieren. Hoe dit precies in z’n werk zal gaan, moet de komende dagen duidelijk worden.

Vlaamse en Waalse maatregelen

Vlaanderen voorziet naast de federale maatregelen ook een compensatiepremie met een maximumbedrag dat afhankelijk is van het aantal werknemers dat je in dienst hebt. Horecazaken die de komende maand gedwongen moeten sluiten, zullen van VLAIO een premie ontvangen die 10% bedraagt van de omzet in dezelfde periode (1 oktober tot en met 15 november) van 2019. Er zou wel een plafond gelden voor deze steun, afhankelijk van je aantal werknemers. Zo kan een kleinere horecaondernemer een beroep doen op maximaal 11.250 euro. Vanaf tien of meer werknemers geldt er een plafond van 22.500 euro.

In Wallonië ligt er een plan op tafel om ondernemingen zonder medewerkers een extra premie te geven van 3.500 euro. Bij grotere horecazaken - die dus ook werknemers inschakelen - zou het bedrag kunnen oplopen tot 10.000 euro. Meer details volgen binnenkort.

Steunmaatregelen voor zelfstandige ondernemers

Als zelfstandige ondernemer in de horecasector kan je tijdens deze verplichte sluiting een beroep doen op bijkomende steunmaatregelen. Denk maar aan de verdubbeling van het overbruggingsrecht die de overheid voorziet. Ontdek deze steunmaatregelen hier.