My Liantis

Ontdek welke corona-steunmaatregelen er zijn voor jou als zelfstandige in 2021

Ook in 2021 zijn er heel wat steunmaatregelen voorzien, die ondernemers moeten helpen om de coronacrisis zo goed mogelijk te overbruggen. Ben je het overzicht kwijt en twijfel je op welke steun jij recht hebt? Wij zetten het voor jou op een rij.

Welke uitkeringen of premies kan je in 2021 aanvragen?

Het crisis-overbruggingsrecht

Het crisis-overbruggingsrecht bestaat sinds januari 2021 uit drie pijlers en wordt voorzien tot en met september 2021.

  1. Dubbel crisis-overbruggingsrecht voor wie verplicht gesloten is of afhankelijk is van een verplicht gesloten sector: Is jouw zaak in een bepaalde maand minstens één dag verplicht gesloten of is jouw activiteit afhankelijk van een sector die verplicht gesloten is? Dan kom je voor die maand in aanmerking voor het dubbele crisis-overbruggingsrecht. Voor alle informatie, de voorwaarden en aanvraagtermijnen kan je terecht op deze webpagina.
  2. Crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling: Oefen je je zelfstandige activiteit nog uit, maar daalde jouw omzet met minstens 40%? Vraag dan het crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling aan. De sector waarin je actief bent, speelt voor deze uitkering geen rol. Voor alle informatie, de voorwaarden en aanvraagtermijnen kan je terecht op deze webpagina.
  3. Crisis-overbruggingsrecht bij quarantaine of de opvang van een kind: Moet je jouw activiteit voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen volledig onderbreken omdat je in quarantaine moet? Of kan je gedurende minstens zeven dagen niet werken omdat je kind door een coronamaatregel niet naar het kinderdagverblijf of naar school kan? Dan heb je recht op een crisis-overbruggingsuitkering. Voor alle informatie, de voorwaarden en aanvraagtermijnen kan je terecht op deze webpagina.

Let wel op: deze uitkering is minder hoog dan het crisis-overbruggingsrecht bij verplichte sluiting of bij ernstige omzetdaling. Bekijk eerst of je voor een van die uitkeringen in aanmerking komt. De crisis-uitkeringen zijn namelijk niet cumuleerbaar binnen dezelfde maand.

Het klassiek overbruggingsrecht

Ben je om een andere reden verplicht om je activiteit te onderbreken? Krijg je bijvoorbeeld te maken met een faillissement of ondervindt jouw onderneming economische moeilijkheden? Dan kan je het klassieke overbruggingsrecht aanvragen.

Regionale premies

Wist je dat naast de federale overheid ook de regionale overheden een aantal specifieke premies voorzien voor zelfstandige ondernemers die worden getroffen door de gevolgen van de coronacrisis? Meer informatie vind je in dit handige overzicht.

Steunmaatregelen tijdens de Paaspauze

Is het voor jou niet duidelijk op welke steunmaatregelen je kan rekenen in de Paaspauze? Maak dan gebruik van onze handige tool die we samen met UNIZO ontwikkelden. De tool geeft je een overzicht op welke steunmaatregelen je recht hebt én hoeveel die bedragen.

>> Naar de tool

Heb je al aan een betalingsuitstel, een vermindering of vrijstelling van je sociale bijdragen gedacht?

Behalve de bovenstaande uitkeringen en premies, zijn er ook nog steunmaatregelen voor wie problemen ondervindt om z’n sociale bijdragen te betalen. Je kan, net zoals voor je bijdragen in 2020, een uitstel vragen voor de betaling van je bijdragen in 2021. Uiteraard kan je ook zoals altijd een aanvraag tot vermindering van je voorlopige bijdragen doen, of een vrijstelling van je sociale bijdragen vragen. Je hoeft je bijdrage dan niet te betalen. Maar let op:

  • Voor de steun bij een ernstige omzetdaling moet je in de afgelopen vier jaar voor minstens vier kwartalen je sociale bijdragen hebben betaald. Wie nog geen drie jaar zelfstandige is, moet twee kwartalen hebben betaald. Een kwartaal waarvoor je betalingsuitstel kreeg telt mee als betaalde bijdrage, op voorwaarde dat je de bijdrage uiteindelijk vóór de nieuwe betaaldatum betaalt.Vrijgestelde kwartalen tellen tijdens je aanvraag echter niet mee als betaalde kwartalen (je kan er wel altijd voor kiezen om ze later toch te betalen). Contacteer jouw klantenadviseur voor meer informatie.
  • Voor vrijgestelde kwartalen ontvang je later geen pensioen.