Btw-nummer aanvragen

Als ondernemer heb je een btw-nummer nodig. Of beter gezegd: een btw-hoedanigheid die gekoppeld is aan je ondernemingsnummer. Wil je een btw-nummer aanvragen? Dan schrijf je je eerst in bij de KBO, want je ondernemingsnummer vormt de basis voor je btw-nummer. Liantis regelt deze administratieve procedures van a tot z voor je.

Hoe btw-nummer aanvragen?

Voordat je je btw-nummer kan aanvragen, heb je een ondernemingsnummer nodig. Daarvoor schrijf je je in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), daar kan je makkelijk je btw-nummer opzoeken.

Na deze inschrijving kan je je btw-hoedanigheid activeren via het ondernemingsloket van Liantis. Zodra je btw-hoedanigheid is aangevraagd, kan je starten met je economische activiteiten.

Kostprijs aanvraag btw-nummer

De kosten voor het inschrijven van je onderneming in de KBO en het activeren van je btw-hoedanigheid zijn afhankelijk van een aantal keuzes. Kijk op de tarievenlijst van Liantis ondernemingsloket welke kosten je kan verwachten voor jouw situatie.

Soorten btw-stelsels

Er zijn verschillende btw-stelsels. De meest voorkomende zijn:

  • Vrijstellingsregeling voor de kleine ondernemer - Enkel voor kleine ondernemingen (jaaromzet < 25.000 euro), behalve voor werken in onroerende staat of voor een handelaar in schroot. Je rekent geen btw aan op jouw facturen en je hoeft geen periodieke btw-aangiften in te dienen.
  • Driemaandelijkse aangifte van btw - Meest courante vorm. Voor ondernemingen met een omzet < 2.500.000 euro.
  • Maandelijkse aangifte van btw - Voor ondernemingen met een omzet > 2.500.000 euro en voor fraudegevoelige sectoren.
  • Forfaitaire aangifte van btw - Voor een aantal welbepaalde beroepen (die niet vallen onder de verplichting van de geregistreerde witte kassa).
Btw-nummer aanvragen

Voorbeeld

Sandra heeft een webshop waar ze zelfgemaakte handtassen verkoopt. Haar jaarlijkse omzet bedraagt 22.500 euro. Daardoor kan zij als kleine onderneming een btw-vrijstelling genieten en bezorgt ze haar klanten een factuur zonder btw. Zij heeft uiteraard een ondernemingsnummer en haar btw-hoedanigheid wordt geactiveerd met de vrijstellingsregeling. Binnen deze regeling moet ze enerzijds geen btw-aangiften doen. Anderzijds kan ze de btw op de facturen vaan haar lederleverancier niet recupereren. Als haar omzet blijft groeien en boven 25.000 euro uitstijgt, zal Sandra wel btw aanrekenen en elk kwartaal aangiften indienen.

Daarnaast bestaan nog andere btw-stelsels zoals bijvoorbeeld voor de landbouw. Dit komt slechts beperkt voor en is behoorlijk complex.

Een btw-nummer aanvragen in bijberoep

Voor zelfstandigen in bijberoep gelden dezelfde btw-regels. Ook de procedure is dezelfde als bij zelfstandigen in hoofdberoep. Je schrijft je in bij de KBO en laat je btw-hoedanigheid activeren.

Blijven je inkomsten onder de 25.000 euro dan kan je een vrijstelling van btw-verplichtingen vragen. Je moet dan wel een btw-nummer aanvragen, maar je hoeft geen btw in rekening te brengen en geen btw-aangiftes te doen. Opgelet: de btw op de inkomende facturen van je eigen leveranciers kan je niet aftrekken. Die neem je mee op in de beroepskosten voor de belastingen.

Vraag je btw-nummer aan

Vraag nu snel en eenvoudig jouw btw-nummer aan via het online ondernemingsloket.

Btw-nummer aanvragen