My Liantis

Btw-nummer aanvragen

Als ondernemer heb je een btw-nummer nodig. Of beter gezegd: een btw-hoedanigheid die gekoppeld is aan je ondernemingsnummer. Wil je een btw-nummer aanvragen? Dan schrijf je je eerst in bij de KBO, want je ondernemingsnummer vormt de basis voor je btw-nummer. Liantis regelt deze administratieve procedures van a tot z voor je.

online Btw-nummer aanvragen

Hoe vraag je je btw-nummer aan?

Voordat je je btw-nummer kan aanvragen, heb je een ondernemingsnummer nodig. Daarvoor schrijf je je in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Na deze inschrijving kan je je btw-hoedanigheid activeren via het ondernemingsloket van Liantis. Zodra je btw-hoedanigheid is aangevraagd, kan je starten met je economische activiteiten. Vermeld dan tijdelijk ‘btw-nummer in aanvraag’ op je factuur.

Kostprijs

De kosten voor het inschrijven van je onderneming in de KBO en het activeren van je btw-hoedanigheid zijn afhankelijk van een aantal keuzes. Kijk op de tarievenlijst van Liantis ondernemingsloket welke kosten je kan verwachten voor jouw situatie.

Soorten btw-stelsels

Er zijn verschillende btw-stelsels. De meest voorkomende zijn:

  • Vrijstellingsregeling voor de kleine ondernemer - Enkel voor kleine ondernemingen (jaaromzet < € 25.000), behalve voor werken in onroerende staat of voor een handelaar in schroot. De btw-verplichtingen zijn minimaal en je hoeft geen periodieke btw-aangiften in te dienen.
  • Driemaandelijkse aangifte van btw - Meest courante vorm. Voor ondernemingen met een omzet < € 2.500.000.
  • Maandelijkse aangifte van btw - Voor ondernemingen met een omzet > € 2.500.000 en voor fraudegevoelige sectoren.
  • Forfaitaire aangifte van btw - Voor een aantal welbepaalde beroepen (die niet vallen onder de verplichting van de geregistreerde witte kassa).
Btw-nummer aanvragen
Voorbeeld Sandra heeft een webshop waar ze zelfgemaakte handtassen verkoopt. Haar jaarlijkse omzet bedraagt € 22.500. Daardoor geniet ze een btw-vrijstelling en bezorgt ze haar klanten facturen die geen btw aanrekenen. Ze heeft geen btw-hoedanigheid, maar wel een ondernemingsnummer. Binnen deze regeling moet ze enerzijds geen btw-aangiften doen. Anderzijds kan ze de btw op de facturen vaan haar lederleverancier niet recupereren. Als haar omzet blijft groeien en boven € 25.000 uitstijgt, zal Sandra wel btw aanrekenen en elk kwartaal aangiften indienen.

Daarnaast bestaan nog andere btw-stelsels zoals bijvoorbeeld voor de landbouw. Dit komt slechts beperkt voor en is behoorlijk complex.

Een btw-nummer aanvragen in bijberoep

Voor zelfstandigen in bijberoep gelden dezelfde btw-regels. Ook de procedure is dezelfde als bij zelfstandigen in hoofdberoep. Je schrijft je in bij de KBO en laat je btw-hoedanigheid activeren.

Blijven je inkomsten onder de 25.000 euro dan kan je een vrijstelling van btw-verplichtingen vragen. Je hebt dan wel een btw-hoedanigheid nodig, maar je hoeft geen btw in rekening te brengen en geen btw-aangiftes te doen. Opgelet: je mag dan ook geen btw terugvragen van je inkomende facturen.

Vraag nu snel en eenvoudig jouw btw-nummer aan via het online ondernemingsloket

BTW-nummer aanvragen