Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
De arbeidsdeal voorziet voor voltijdse werknemers de mogelijkheid om de arbeidstijd niet over de gebruikelijke vijf dagen, maar over vier dagen te spreiden. Zo kan de werknemer de werktijden aanpassen aan zijn/haar privéleven. Let wel, als werkgever ben je niet verplicht om deze alternatieve arbeidsregeling in te voeren.
Allereerst ben je als werkgever niet verplicht om de vierdagenwerkweek in je arbeidsregime te introduceren. Wil je dat wel? Dan kan je het arbeidsreglement aanpassen met de nieuwe uurroosters tot 9,5 uur per dag voor de invoering van de vierdagenweek. Uurroosters tot 10 uur per dag kan je invoeren via een ondernemings-cao.
Samengevat: voor een werknemer die voltijds werkt, is het mogelijk om
Je medewerker kan een schriftelijke aanvraag indienen om zijn/haar arbeidstijd te presteren op vier dagen in plaats van vijf. Als werkgever kan je dit schriftelijk goedkeuren in een overeenkomst geldig voor maximaal zes maanden, een periode die je nadien kan verlengen. Als je niet ingaat op de aanvraag, heb je een maand de tijd om schriftelijk te weigeren en te motiveren waarom je weigert.
Een werknemer die kiest voor een vierdagenwerkweek kan geen vrijwillige overuren presteren op de dagen waarop hij niet werkt.
Medewerkers in een vierdagenwerkweek zijn beschermd tegen ontslag dat gebaseerd zou zijn op hun keuze voor de alternatieve werktijden. Een werknemer ontslaan om andere redenen kan natuurlijk wel nog. Bovendien moet je er als werkgever voor zorgen dat je jouw werknemer niet nadelig behandelt.
Het is belangrijk om zowel het schriftelijk verzoek van de werknemer als ook de schriftelijke overeenkomst tussen werknemer en werkgever bij te houden in het arbeidsreglement en goed te bewaren gedurende vijf jaar vanaf het einde van de periode waarop de overeenkomst betrekking heeft. Doe je dit niet, of je kan de documenten niet ter beschikking stellen voor de inspectiediensten, loop je risico op sancties.
Relevante artikels
Personeelsbeleid 01 augustus 2022
Elke werknemer krijgt een individueel recht op opleiding. Het gaat om minstens vier dagen in 2023 en vijf vanaf 2024. Daarnaast moet elk bedrijf met minstens 20 werknemers elk jaar een opleidingsplan voorleggen aan de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging.
Bij een ontslag blijft de motivatie voor de job niet altijd even groot, en daar biedt de arbeidsdeal een antwoord op in de vorm van een transitietraject. Ontslagen werknemers krijgen zo de kans om al tijdens hun opzegtermijn bij een andere werkgever aan de slag te gaan.