Nieuwe coronamaatregelen om herfstgolf te beperken: op deze steun kan je rekenen

Om het toenemend aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen, kondigde de federale regering opnieuw een reeks maatregelen aan. Zo is telewerk niet langer louter een optie, maar opnieuw een aantal dagen per week verplicht voor wie dat kan organiseren. Daarnaast zullen de aangescherpte regels vooral in de horeca- en evenementensector te voelen zijn. Op welke steun kan je rekenen als ondernemer? 

2 minuten leestijd Steunmaatregelen 18 november 2021

Impact maatregelen groter op bepaalde sectoren

De nieuwe coronamaatregelen zullen voelbaar zijn in de horeca- en evenementensector: 

  • De mondmaskerplicht wordt strenger en breidt onder andere uit naar de plaatsen waar op dit moment een Covid Safe Ticket nodig is, zoals in de horeca, fitnesscentra, cinema’s, concertzalen, indoorpretparken, musea en op evenementen.
  • In de horeca mag een mondmasker alleen uit als je zit, eet of drinkt. 
  • Wie toegang wil tot een discotheek, moet naast een Covid Safe Ticket ofwel een negatieve zelftest voorleggen, dan wel een mondmasker dragen. 
  • Ook het maximaal aantal toegelaten personen op privé- en publieke evenementen vermindert tot 50 personen binnen en 100 personen buiten. Boven deze grenzen zijn CST en mondmasker verplicht. 

Ook telewerk is niet langer aanbevolen, maar een aantal dagen per week verplicht voor wie van thuis kan werken. Vooral kantoorwerkers zullen de impact van die beslissing voelen.Steun voor getroffen ondernemers

Hoewel er geen sectoren moeten sluiten, kunnen de nieuwe maatregelen wel een impact hebben op de werking en omzet van je onderneming. 

  •  Crisis-overbruggingsrecht 

Al zeker tot en met december 2021 kan je in aanmerking komen voor het crisis-overbruggingsrecht als je geconfronteerd wordt met een aanzienlijke omzetdaling van minstens 65%. Je hoeft in dit geval nooit verplicht gesloten te zijn geweest en de uitkering is mogelijk voor zelfstandigen uit alle sectoren.

→ Lees meer over het crisis-overbruggingsrecht bij een aanzienlijke omzetdaling

Het dubbel overbruggingsrecht werd voor wie verplicht gesloten is of afhankelijk is van een verplicht gesloten sector is sinds 1 oktober 2021 afgeschaft. Je kan wel nog een beroep doen op het crisis-overbruggingsrecht bij quarantaine of de opvang van een kind. Je komt in aanmerking als je jouw activiteit voor minstens zeven kalenderdagen volledig moet onderbreken omdat je in quarantaine moet, of omdat je kind door een coronamaatregel niet naar het kinderdagverblijf of naar school kan.

Het crisis-overbruggingsrecht kan je via ons klantenportaal My Liantis aanvragen.

  • Regionale premies

Naast de steun die federale regering uittrekt, voorzien ook de regio’s nog altijd specifieke premies. Check dus ook zeker of je zaak daarvoor in aanmerking komt.