Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Swingen je personeelskosten de pan uit of ben je bang talentvolle medewerkers te verliezen? Download nu het hr-trendrapport!
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Hiermee bied je je medewerkers een flexibel loonpakket aan, zonder dat de loonkost voor jou als werkgever stijgt.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Stel je medewerkers tewerk met een opleidingsovereenkomst – de zogenaamde kleine statuten – dan zijn je verplichtingen op het gebied van arbeidsongevallenverzekeringen niet altijd even duidelijk. De wetgever wil dit verhelpen door de arbeidsongevallenwet vanaf 1 januari 2020 uit te breiden. Ook medewerkers met een opleidingsovereenkomst, zoals stagiairs, vallen vanaf die datum onder de arbeidsongevallenwet.
Hoewel sommige opleidingen vandaag al onder de arbeidsongevallenwetgeving vallen – denk maar aan leercontracten, de overeenkomst alternerende opleiding en de stageovereenkomst alternerende opleiding – is dit nog voor heel wat andere opleidingsovereenkomsten niet het geval. Het gaat onder meer om:
Vanaf 1 januari 2020 vallen deze opleidingsovereenkomsten wel onder de arbeidsongevallenwet. Ben jij de ‘wettelijke werkgever’ van zo’n medewerker, dan moet je vanaf die datum voor deze medewerkers een polis ‘arbeidsongevallen’ voorzien.
Per type opleidingsovereenkomst bepaalde de overheid wie de wettelijke werkgever is en bijgevolg verplicht een arbeidsongevallenverzekering moet afsluiten. Afhankelijk van het opleidingstype is dat:
Naast de verzekeringsplicht moet je als ‘wettelijke werkgever’ ook instaan voor de Dimona- en DmfA-aangifte.
Naast de bestaande vergoedingsregels voor arbeiders en bedienden, voerde de wetgever 2 nieuwe vergoedingsregelingen in voor deze ‘kleine statuten’. Deze regelingen bepalen op welke vergoedingen een medewerker, afhankelijk van zijn specifiek statuut, recht heeft wanneer hij of zij te maken krijgt met een arbeidsongeval.
Regeling F1
Regeling F2
Welke ongevallen?
Ongevallen tijdens de theoretische opleiding en de praktijkopleiding in het bedrijf, inclusief ongevallen op weg van en naar deze opleiding.
Enkel de ongevallen tijdens de praktijkopleiding in het bedrijf, inclusief ongevallen op weg van en naar deze praktijkopleidingen.
Welke vergoeding?
Medische kosten
Volgens het RIZIV-barema
Enkel het remgeld
Tijdelijke arbeidsongeschiktheid
Op basis van forfaitair basisloon (12x gewaarborgd gemiddeld minimum maandloon)
Geen vergoeding
Blijvende arbeidsongeschiktheid
Op basis van forfaitair basisloon (18x gewaarborgd gemiddeld minimum maandloon)
Wat je nu precies moet doen wanneer je al medewerkers met een opleidingsovereenkomst in dienst hebt, hangt af van het feit of je al dan niet andere medewerkers in dienst hebt.
Je hebt al een polis arbeidsongevallen voor je ander personeel De meeste arbeidsongevallenverzekeraars zullen hun verzekeringspolissen vanaf 1 januari 2020 automatisch uitbreiden met de dekking voor de personen in deze kleine statuten. Als werkgever hoef je hiervoor niks te ondernemen. De eventuele extra ongevallenverzekering die je voor deze kleine statuten onderschreef, zal de verzekeraar stopzetten.
Je hebt geen ander personeel en dus ook geen arbeidsongevallenverzekering Vanaf 1 januari 2020 zal je een polis arbeidsongevallen moeten afsluiten voor de kleine statuten. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (Fedris). Je verzekeringsmaatschappij (of tussenpersoon) bij wie je al een individuele ongevallenverzekering voor de kleine statuten onderschreef, zal je contacteren om die polis om te vormen naar een arbeidsongevallenverzekering.
Relevante artikels
Personeelsbeleid 24 oktober 2024
Per jaar liggen er tien wettelijke feestdagen vast. Wanneer deze op een inactiviteitsdag vallen, moet de werkgever vervangingsdagen kiezen.
Verloning personeel 28 oktober 2019
Volgend jaar verandert de regelgeving rond bedrijfswagens. Hierdoor zullen de bedrijfswagens duurder worden voor de werkgever. Ontdek wat er precies wijzigt.
Personeelsbeleid 28 oktober 2019
Ontdek waarom je bij de komende sociale verkiezingen met enkele nieuwe verplichtingen rekening moet houden omtrent de privacy van je medewerkers.