My Liantis

Personeelsbeleid 17 september 2019

Brexit: handige tool met tips en aandachtspunten

De Brexit houdt de wereld al maandenlang in spanning. Komt er een harde exit? Of wordt het toch een zachte landing? Op die beslissing blijft het wachten. Sowieso kan je je als ondernemer wel al voorbereiden dankzij enkele handige tools van de overheid.

Impact van de Brexit

Lever je diensten in Engeland? Voer je goederen uit naar Schotland of heb je pakweg Noord-Iers personeel in dienst? Dan zal de Brexit sowieso een invloed hebben op je manier van werken. Een goede voorbereiding is in dit geval het halve werk.

Daarom biedt de federale overheid met de Brexit-impactscan een handige tool aan. Het opzet is simpel: je beantwoordt enkele gerichte vragen over bijvoorbeeld je personeel of de in- en uitvoer van goederen, en op basis daarvan ontvang je tips en aandachtspunten.

Websites met extra informatie

De verschillende overheden in ons land bieden via hun portaalsites ook heel wat bijkomende informatie aan over de (mogelijke) impact van de Brexit:

EORI-nummer

Exporteer je goederen naar het Verenigd Koninkrijk? Dan moet je na een eventuele Brexit sowieso een EORI-nummer activeren bij Douane en Accijnzen. Anders loop je het risico dat je goederen geblokkeerd blijven bij de douane.

Quid de sociale zekerheid?

Zelfs bij een harde Brexit, zal er voor de sociale zekerheid op korte termijn niets veranderen. In België blijven de bestaande socialezekerheidsregels tot 31 december 2020 bevroren. Enkel voor wie pas na de Brexit naar Engeland verhuist, zullen er extra regels en beperkingen gelden.