Bijdrage aan Terug Naar Werk-fonds vervangt outplacementregeling na stopzetting arbeidscontract wegens medische overmacht

Wanneer je als werkgever medische overmacht inroept om een arbeidsovereenkomst te beëindigen met een werknemer die definitief arbeidsongeschikt is, moest je tot voor kort een bijzondere regeling van outplacement aanbieden. Die verplichting werd op 1 april 2024 vervangen door een verplichte bijdrage aan het Terug Naar Werk-fonds. 

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 14 mei 2019

Wat is medische overmacht?

Wanneer een werknemer permanent arbeidsongeschikt is en daardoor definitief zijn of haar job niet meer kan uitvoeren, spreek je van medische overmacht.

Medische overmacht in re-integratietraject

In een formeel re-integratietraject kan je in bepaalde gevallen als werkgever medische overmacht inroepen om de samenwerking met je medewerker stop te zetten:

  • Als de arbeidsarts oordeelt dat je werknemer definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk en aangepast werk niet mogelijk is.
  • Als de arbeidsarts oordeelt dat je werknemer definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk en aangepast werk wel mogelijk is, maar je geen aangepast werk voor hem of haar hebt. In dit geval moet je als werkgever hier een ‘gemotiveerd verslag’ over opstellen.

Verplichte bijdrage aan het Terug Naar Werk-fonds

Zet je de samenwerking met je medewerker stop omwille van medische overmacht, dan hoef je geen opzegvergoedingen of -termijnen te respecteren. Je bent wel verplicht een bijdrage van 1.800 euro te storten aan het Terug Naar Werk-fonds. Dat fonds biedt deze (ex-)medewerkers de mogelijkheid om zich te oriënteren naar een nieuwe job.  


Binnen de 45 dagen na de beëindigingsdatum van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht moet je dit doorgeven aan het RIZIV. Nadat je de beëindiging van de arbeidsovereenkomst gemeld hebt, ontvang je een bericht tot betaling van 1.800 euro aan het Terug Naar Werk-fonds. Ook die betaling moet je uitvoeren binnen de 45 dagen na de beëindigingsdatum van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.  

Relevante artikels

Lees zeker ook ...