Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
In België ben je wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds voor een ziekteverzekering. Maar die dekt helaas niet alle medische kosten waardoor die vaak onverwacht hoog op kunnen lopen. Zo kost een opname in het ziekenhuis handenvol geld. Wist je dat een patiënt gemiddeld zo’n 20% van de factuur uit zijn eigen zak betaalt? Dat is een bedrag dat snel hoog kan oplopen.
De oplossing? Een hospitalisatieverzekering. Zowel werkgever als werknemer hebben daar veel bij te winnen.
Een hospitalisatieverzekering betaalt de medische kosten van een opname in het ziekenhuis wegens ziekte, ongeval of bevalling terug. Die kosten omvatten het verblijf (ook dagopnames), onderzoeken, behandelingen en geneesmiddelen. Een hospitalisatieverzekering biedt dus een terugbetaling van kosten van opname, nabehandelingen én voorgaande zorg. Een ruime bescherming dus voor jouw medewerker.
Een troef van de hospitalisatieverzekering? Vaak kan je de basiswaarborg nog uitbreiden met een terugbetaling van de medische kosten tijdens een bepaalde periode voor en na de opname en met een vergoeding van de medische kosten van een zware ziekte, zonder hospitalisatie.
Wat dekt een hospitalisatieverzekering precies? Je medewerker is gedekt als primaire verzekerde, maar het contract kan ook uitgebreid worden naar de gezinsleden, met de hulp van een bijkomende premie. Zo kunnen de kinderen van je medewerker, kinderen van zijn/haar partner en de partner zelf mee opgenomen worden in het hospitalisatie contract.
Niet duidelijk wat het verschil is tussen een hospitalisatieverzekering en zijn tegenhanger, de ziekteverzekering? Wel, een ziekteverzekering dekt niet alle medische kosten. Een bezoek aan een specialist of een opname in het ziekenhuis worden bijvoorbeeld slechts gedeeltelijk terugbetaald. Andere kosten, die neemt je medewerker zelf op. En daar hangt een risico aan vast, want die kunnen best hoog oplopen.
Met een hospitalisatieverzekering worden die kosten net opgevangen. Moet je medewerker in het ziekenhuis bepaalde supplementen of erelonen betalen, dan komt de hospitalisatieverzekering hierin tussen. Maar wel pas nadat een tussenkomst van de ziekteverzekering heeft plaatsgevonden.
Een hospitalisatieverzekering is in België niet bij wet verplicht. Toch loont het de moeite om zo’n verzekering af te sluiten. Ondanks de uitstekende sociale zekerheid in België, betaalt het ziekenfonds namelijk niet alle kosten terug als je in het ziekenhuis belandt. Zonder een hospitalisatieverzekering draai je zelf voor het resterende bedrag op. En da’s vaak zo’n 20% van de totaalfactuur.
Denk maar aan erelonen, supplementen, labokosten, bloedtransfusies of behandelingen waarvoor het ziekenfonds geen tussenkomst voorziet. Een aanvullende hospitalisatieverzekering neemt die kosten voor haar rekening. Zo hoeft je medewerker zich alleen maar te bekommeren om zijn gezondheid en die van hun gezin.
Dankzij het derdebetalerssysteem hoeft jouw werknemer niet zelf de ziekenhuisfactuur te betalen. Het ziekenhuis handelt dit rechtstreeks af met de verzekeraar. Gedaan met die administratieve rompslomp. Wij regelen alles voor jou, ook het aansluiten van nieuwe medewerkers. Bovendien zijn de – bijzonder lage - premies die je als werkgever betaalt voor de hospitalisatieverzekering van je personeel vrijgesteld van sociale bijdragen.
Is een degelijke hospitalisatieverzekering enkel weggelegd voor grote bedrijven? Neen, dat idee is al lang verleden tijd. Kmo’s met minstens drie medewerkers kunnen al intekenen op de hospitalisatieverzekering van Liantis. Meer weten? Hier vind je alles over hospitalisatieverzekeringen voor KMO’s.
Liantis sociaal secretariaat is jouw redder in nood wanneer het gaat om kwalitatieve hospitalisatieverzekeringen voor werkgevers en werknemers. Zo zorgen wij voor een betaalbaar tarief én werken we zonder vervelende administratieve procedures.
Onze hospitalisatieverzekering dekt alle medische kosten voor hospitalisatie, inclusief een dagopname én ambulante kosten voor of na een hospitalisatie. Bovendien zijn je medewerkers ook verzekerd voor alle kosten als gevolg van een dertigtal ernstige ziekten, zelfs als ze daarvoor niet in het ziekenhuis belanden.
Extra troeven:
Overtuigd dat een hospitalisatieverzekering voor je medewerkers een goed idee is? Dat treft, want Liantis sociaal secretariaat staat je graag bij met raad en daad.