Btw-nummer

Een btw-nummer is veel meer dan een noodzakelijk kwaad. Het is jouw uniek identificatienummer bij de fiscus. Ontdek hoe je jouw btw-nummer aanvraagt, wat het verschil is met je ondernemingsnummer en hoe jij eventueel van een btw-vrijstelling kan genieten.

Wat is een btw-nummer?

Btw staat voor belasting op de toegevoegde waarde. Het is een belasting die wordt geheven op elke stap van de productie van goederen of levering van diensten.

Je btw-nummer is het unieke identificatienummer van jouw onderneming bij de dienst belastingen. Je btw-nummer is gebaseerd op je ondernemingsnummer. Het zijn exact dezelfde cijfers voorafgegaan door ‘BTW BE’.

Btw-nummer aanvragen

Je ondernemingsnummer vormt de basis van je btw-nummer. Je eerste stap is dus dat je je inschrijft bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je krijgt dan een ondernemingsnummer toegewezen.

Met dit ondernemingsnummer kan je je btw-hoedanigheid aanvragen en activeren. Je kan facturen sturen zodra je btw-nummer is aangevraagd. Je vermeldt dan tijdelijk ‘btw-nummer in aanvraag’ op je factuur.

Btw-nummer aanvragen

Verschil tussen ondernemingsnummer en btw-nummer

Je btw-nummer is hetzelfde als je ondernemingsnummer maar dan met ‘BTW BE’ ervoor. Een ondernemingsnummer wordt pas een btw-nummer als het na activatie een btw-hoedanigheid verkrijgt.

Na inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) krijg je een ondernemingsnummer toegekend waarmee je bij een ondernemingsloket je btw-hoedanigheid kunt laten activeren.

Lees meer

Btw-plicht

Je bent onderworpen aan btw als je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt. Sommige activiteiten en beroepen zijn vrijgesteld van btw. Je kan ook gemengd btw-plichtig zijn.

Lees meer

Btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen

Voor ondernemingen met een jaaromzet onder de 25.000 euro geldt de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. Je hoeft dan geen btw-aangifte in te dienen en je klanten geen btw aan te rekenen. Voorwaarde is wel dat je niet actief bent in de bouwsector, de horeca of handelt in schrootmaterialen.

Lees meer

Btw-nummer opzoeken

Het is mogelijk de databank van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) te doorzoeken. Bijvoorbeeld als je je eigen bedrijfsgegevens wilt controleren, of die van een klant of leverancier. Je kan zo ook het btw-nummer van een onderneming achterhalen: dit is het ondernemingsnummer met ‘BTW BE’ ervoor.

Btw-nummer opzoeken
Starten als zelfstandige

Klaar om te starten?

Vraag vandaag nog je btw-nummer aan via het online ondernemingsloket! 

Vraag je btw-nummer aan