Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Meestgestelde vragen
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Als je als zelfstandige een kindje adopteert, heb je recht op een adoptiepremie. Dit geldt zowel voor adoptiemoeders als voor adoptievaders. Voorwaarde is wel dat het kindje deel uitmaakt van jouw gezin en je nog geen kraamgeld of startbedrag hebt ontvangen voor dat kindje. Daarnaast kan je ook genieten van het betaald adoptieverlof.
Wanneer je een kind adopteert, kan je als zelfstandige in aanmerking komen voor een adoptiepremie. De aanvraagprocedure en het bedrag van de premie verschillen naargelang de plaats waar je kind gedomicilieerd is.
Ben je in Vlaanderen gedomicilieerd en adopteer je een kind? Dan heb je recht op een eenmalig startbedrag adoptie van 1.238,78 euro. De aanvraag gebeurt bij de uitbetaler van het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Ben je nog niet aangesloten bij een uitbetaler? Vraag het startbedrag online aan bij Kidslife!
Ben je gedomicilieerd in Brussel of Wallonië en adopteer je een kind? Dan heb je recht op een eenmalige adoptiepremie.
In Wallonië bedraagt de adoptiepremie 1.340,90 euro per adoptie. In Brussel bedraagt de premie 1340,90 euro voor een eerste adoptie en 609,50 euro voor volgende adopties. De aanvraag gebeurt bij de uitbetaler van de kinderbijslag. Ben je nog niet aangesloten bij een uitbetaler? Vraag de adoptiepremie online aan bij Kidslife!
Naast de adoptiepremie kan je wanneer je een kindje adopteert ook genieten van het adoptieverlof.
Elke adoptieouder kan afzonderlijk 6 weken adoptieverlof opnemen. Daarnaast zijn er vanaf 1 januari 2025 4 extra weken adoptieverlof die vrij verdeeld kunnen worden onder de adoptieouders.
Adopteer je zonder een partner, dan heb jij als enige adoptieouder volledig recht op de 4 extra weken.
Wanneer je een kind met een handicap adopteert, dan wordt de maximumduur voor elke adoptieouder verdubbeld.
Als adoptieouder kies je zelf hoeveel weken verlof je precies wil nemen. Tijdens die weken mag je niet werken, maar geniet je wel een vergoeding. De vergoeding bedraagt 609,02 euro per week en het ziekenfonds betaalt deze in één keer uit, uiterlijk binnen de maand na de start van je adoptieverlof.
De maximumduur van het adoptieverlof wordt geleidelijk aan verlengd. Vanaf 2027 zal er zo recht zijn op 11 weken adoptieverlof waarvan elke adoptieouder afzonderlijk recht heeft op 6 weken en ze de bijkomende 5 weken onderling kunnen verdelen.
Om je adoptieverlof aan te vragen kan je bij je ziekenfonds terecht.
Welke rechten bouw je op als zelfstandige? Lees er meer over in onze gratis Startersgids!