My Liantis

Waarop heb ik recht bij adoptie als zelfstandige?

Als je als zelfstandige een kindje adopteert, heb je recht op een adoptiepremie. Dit geldt zowel voor adoptiemoeders als voor adoptievaders. Voorwaarde is wel dat het kindje deel uitmaakt van jouw gezin en je nog geen kraamgeld hebt ontvangen voor dat kindje.

Kidslife Vlaanderen

Adoptiepremie voor zelfstandigen

Wanneer je een kind adopteert, kan je als zelfstandige in aanmerking komen voor een adoptiepremie. De aanvraagprocedure en het bedrag van de premie verschillen naargelang de plaats waar je kind gedomicilieerd is.

Vlaanderen

Ben je in Vlaanderen gedomicilieerd en adopteer je een kind? Dan heb je recht op een eenmalig startbedrag adoptie van 1.144,44 euro. De aanvraag gebeurt bij de uitbetaler van het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Ben je nog niet aangesloten bij een uitbetaler? Vraag het startbedrag online aan bij Kidslife!

Brussel en Wallonië

Ben je gedomicilieerd in Brussel of Wallonië en adopteer je een kind? Dan heb je recht op een eenmalige adoptiepremie.

In Wallonië bedraagt de adoptiepremie 1.122 euro per adoptie. In Brussel bedraagt de premie 1.122 euro voor een eerste adoptie en 500 euro voor volgende adopties. De aanvraag gebeurt bij de uitbetaler van de kinderbijslag. Ben je nog niet aangesloten bij een uitbetaler? Vraag het kraamgeld online aan bij Kidslife!

Adoptieverlof

Adopteer je als zelfstandige een minderjarig kind, dan heb je via je ziekenfonds recht op maximum 6 weken adoptieverlof en bijhorende adoptie-uitkering. In bepaalde gevallen kan je één of meerdere extra weken adoptieverlof nemen. De uitkering bedraagt 514,65 euro per week en het ziekenfonds betaalt deze in één keer uit, uiterlijk binnen de maand na de start van je adoptieverlof.

Hoe vraag ik adoptieverlof aan?

Om je adoptieverlof aan te vragen kan je bij je ziekenfonds terecht.

Welke rechten bouw je op als zelfstandige? Lees er meer over in onze gratis Startersgids! 

Lees meer