Waarop heb ik recht bij adoptie als zelfstandige?

Als je als zelfstandige een kindje adopteert, heb je recht op een adoptiepremie. Dit geldt zowel voor adoptiemoeders als voor adoptievaders. Voorwaarde is wel dat het kindje deel uitmaakt van jouw gezin en je nog geen kraamgeld of startbedrag hebt ontvangen voor dat kindje. Daarnaast kan je ook genieten van het betaald adoptieverlof.

Kidslife Vlaanderen

Adoptiepremie voor zelfstandigen

Wanneer je een kind adopteert, kan je als zelfstandige in aanmerking komen voor een adoptiepremie. De aanvraagprocedure en het bedrag van de premie verschillen naargelang de plaats waar je kind gedomicilieerd is.

Vlaanderen

Ben je in Vlaanderen gedomicilieerd en adopteer je een kind? Dan heb je recht op een eenmalig startbedrag adoptie van 1.214,49 euro. De aanvraag gebeurt bij de uitbetaler van het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Ben je nog niet aangesloten bij een uitbetaler? Vraag het startbedrag online aan bij Kidslife!

Brussel en Wallonië

Ben je gedomicilieerd in Brussel of Wallonië en adopteer je een kind? Dan heb je recht op een eenmalige adoptiepremie.

In Wallonië bedraagt de adoptiepremie 1.314,61 euro per adoptie. In Brussel bedraagt de premie 1.314,61 euro voor een eerste adoptie en 597,55 euro voor volgende adopties. De aanvraag gebeurt bij de uitbetaler van de kinderbijslag. Ben je nog niet aangesloten bij een uitbetaler? Vraag het kraamgeld online aan bij Kidslife!

Adoptieverlof

Naast de adoptiepremie kan je wanneer je een kindje adopteert ook genieten van het adoptieverlof.

Elke adoptieouder kan afzonderlijk 6 weken adoptieverlof opnemen. Daarnaast zijn er 3 extra weken adoptieverlof die vrij verdeeld kunnen worden onder de adoptieouders. 

Adopteer je zonder een partner, dan heb jij als enige adoptieouder volledig recht op de  3 extra weken.

Wanneer je een kind met een handicap adopteert, dan wordt de maximumduur voor elke adoptieouder verdubbeld.

Als adoptieouder kies je zelf hoeveel weken verlof je precies wil nemen. Tijdens die weken mag je niet werken, maar geniet je wel een vergoeding. De vergoeding bedraagt 597,07 euro per week en het ziekenfonds betaalt deze in één keer uit, uiterlijk binnen de maand na de start van je adoptieverlof.

Vanaf 2027: 11 weken verlof

De maximumduur van het adoptieverlof wordt geleidelijk aan verlengd. Vanaf 2027 zal er zo recht zijn op 11 weken adoptieverlof waarvan elke adoptieouder afzonderlijk recht heeft op 6 weken en ze de bijkomende 5 weken onderling kunnen verdelen.

Hoe vraag ik adoptieverlof aan?

Om je adoptieverlof aan te vragen kan je bij je ziekenfonds terecht.

Welke rechten bouw je op als zelfstandige? Lees er meer over in onze gratis Startersgids! 

Lees meer