My Liantis

Aanvullende kinderbijslag als extralegaal voordeel

Veel werkgevers weten het niet, waardoor het vaak weinig wordt gedaan, maar als werkgever kan je bovenop de wettelijke kinderbijslag ook zelf nog aanvullende kinderbijslag uitbetalen aan je medewerkers. Een extra voordeel aan je medewerkers met kinderen. 

Bovendien is het niet alleen een financieel extraatje, de aanvullende kinderbijslag wordt ook sociaal voordelig behandeld en is daarmee interessanter dan een brutoloonsopslag. Interesse? Liantis sociaal secretariaat neemt je mee door alle voorwaarden. 

Wat is aanvullende kinderbijslag?

Als werkgever heb je de mogelijkheid om aanvullende kinderbijslag te geven aan werknemers die al wettelijke kinderbijslagen ontvangen. Met een bedrag van maximaal 50 euro per maand per kind, geef je hen een extra steuntje in de rug. Bovendien is de vergoeding 100% fiscaal aftrekbaar én vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen. Zeker interessant dus!

 

Aanvullende kinderbijslag optimaliseert je loon als extralegaal voordeel

Dankzij loonkostenoptimalisatie krijgen medewerkers de kans om zelf een deel van hun extralegale voordelen te kiezen. Aanvullende kinderbijslag is een van die mogelijkheden. Je mag als werkgever echter geen aanvullende kinderbijslag aanbieden ter compensatie van een loonsverlaging. Het moet, zoals de term beschrijft, altijd een aanvullend voordeel zijn en niet in ruil voor een deeltje loon. 

Het grote voordeel is dat zowel de werkgever als de medewerker geen RSZ betalen op de aanvullende kinderbijslag. Dat op voorwaarde dat het maandelijks bedrag de grens van 50 euro niet overschrijdt. Er wordt echter wel nog belasting op betaald, waardoor de medewerker aan het einde van de rit maar 50% van het totale bedrag op zijn rekening ziet verschijnen. 

Toch is zo’n aanvullende kinderbijslag interessanter dan een brutoloonsopslag. We tonen dat aan met een kort cijfervoorbeeldje.

  Als loon Als aanvullende kinderbijslag
RSZ-werkgever (25%) € 62,50  
Bruto € 50,00

€ 50,00

RSZ-werknemer (13,07%) - € 6,54 /
Belastbaar inkomen € 43,46 € 50,00
Eindbelasting (50%) € 21,73 - € 25,00
Netto € 21,73 € 25

 

Aanvullende kinderbijslag invoeren

Wil je als werkgever zo’n aanvullende kinderbijslag voor je medewerkers voorzien? Houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Je kiest zelf hoeveel je voorziet, op voorwaarde dat het bedrag niet hoger is dan 50 euro per kind per maand.
  • Het gekozen bedrag moet gelijk zijn voor alle werknemers in het bedrijf, of voor een groep medewerkers binnen dezelfde categorie. 
  • Het is enkel mogelijk voor werknemers die al een wettelijke kinderbijslag ontvangen. 

Voldoe je aan de voorwaarden om aanvullende kinderbijslag toe te voegen aan het loonbeleid van jouw organisatie? Neem dan contact op met jouw Liantis sociaal secretariaat voor alle praktische aspecten en hulp met de administratie.

Jouw werknemer optimaal belonen? Dat kan met aanvullende kinderbijslag als extralegaal voordeel. Meer weten?

Contacteer ons